Ponedjeljak, 14 Prosinac 2020 12:42

HUMANITARNA AKCIJA U DV TAMARIS: Vodičani, udružimo se sitnicama koje ovim mališanima znače sve!

Napuštena djeca, djeca bez roditelja ili odgovarajuće skrbi nažalost gorka su realnost u cijelom svijetu pa tako i u našoj zajednici. Brojni među njima nikada nisu osjetili čaroliju ovih blagdana, okitili božićno drvce i otvorili darove na božićno jutro u obiteljskom domu punom ljubavi… Uza sve nedaće koje su prošli tijekom svojim malih života, osmijeh im i dalje nije teško izmamiti. U suradnji s vodičkim dječjim vrtićem Tamaris budimo njihovo božićno čudo jer naše malo, za njih je uistinu puno.

-    Iako se nalazimo u nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji u ovo blagdansko vrijeme, bez mogućnosti organiziranja priredbi, prodaje božićnih aranžmana naše djece ili ostalih akcija humanitarnog karaktera, zajedno ipak nešto možemo napraviti. U glavnom objektu našeg dječjeg vrtića organizirali smo prostor u kojem će se moći dostaviti darovi koje ćemo proslijediti, nadamo se, svoj djeci Doma za nezbrinutu djecu Maestral Split te im tako unijeti još malo radosti i božićnog duha u njihov Dom… - kazala je Tina Valerija Storić, ravnateljica DV Tamaris.

Naime, dječji dom Maestral Split ustanova je socijalne skrbi koja skrbi o djeci i mlađim punoljetnim osobama bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi, trudnicama ili roditelju s djecom do godine dana, biološkim, udomit​eljskim i posvojiteljskim obiteljima, djeci bez pratnje - stranim državljanima i djeci i mladima nakon izlaska iz skrbi, a djeluje na trinaest lokacija: u Splitu, Kaštelima, Solinu, Klisu, Imotskom, Žrnovnici i Podstrani. 

-    Ima ih svih dobi, od najmanjih tek rođenih beba i velikih srednjoškolaca… Razveselili bi ih bomboni, čokolada, autić ili lutkica, a na popisu se nalaze i kape uz koji par rukavica. Njihove želje zaista su skromne te pozivamo naše sugrađane da ih razvesele onoliko koliko mogu. To su sitnice koje im znače sve. Isto tako, iz Ustanove su nam kazali da su im uvijek potrebne dnevne potrepštine poput pelena ili čokolina.

Djecu iz ovog Doma prije više godina su obradovale Vodiške mažoretkinje svojim nastupom i poklončićima. Male čokoladice gledali su kao da su tko zna što… To iskustvo i emocije koje su tamo doživjele nose još i danas.

-    Dogovorile smo se da svatko od nas nešto ponese i zapakira, a te sitnice su im značile kao da smo im donijeli nove mobitele najbolje klase. Jedan autić dobio je 2 i pol godišnji dječak koji ga je vozio oko nas. Kad je došao do mene rekao mi je 'Ja bih s tobom kući, ti si meni lipa'. Bez obzira na to što sam bila trudna i imala već dvoje djece, da sam mogla samo bih ga uzela. Taj osjećaj ne može se opisati, a moja djeca o tome dan danas pričaju.

Također, kao ravnateljica dječjeg vrtića ističe važnost empatije kao sposobnosti 'ulaženja u tuđe cipele', vještine važne, kako za roditelje, tako i za djecu koje je važno poticati da razumiju i suosjećaju s drugima u svojoj okolini.

-    To je vještina koja se uči i koju treba poticati. Radila sam na njoj kroz sve udruge u kojima sam bila ili još uvijek jesam aktivna, dok sam bila predsjednica Vodiških mažoretkinja, pa sada kroz plesnu udrugu Bollywood, udrugu 'Daj 5 od srca', akciju za našeg mladog Michaela Babića, i naravno, kroz naš dječji vrtić. Djeca se ugledaju na nas pa je evo i moj osmaš organizirao već nekoliko humanitarnih akcija sa svojom školskom ekipom. Ponosna sam na njih. To je nešto što me gura naprijed i vjerojatno nikada neće prestati, naglasila je ravnateljica za kraj.

 

 

Više informacija

  • Headline: Usprkos epidemiji, uvijek možemo pomoći. Budimo malo božićno čudo napuštenoj djeci iz dječjeg doma Maestral Split!
Pročitano 3832 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 14 Prosinac 2020 12:54

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.