Subota, 28 Ožujak 2020 12:46

Gerontodomaćice u doba korone: 'Kod korisnika je prisutan strah, ali osim zagrljaja, ništa im ne fali'

Građani starije dobi prema preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite ne smiju napuštati svoje domove kako bi izbjegli zarazu koronavirusom, a mnogi od njih nemaju nikoga od obitelji tko bi im pomogao u nabavci i dostavi namirnica i lijekova. Na vodičkom području za njih su tu volonteri Crvenog križa, ali i gerontodomaćice.

-    U ovo vrijeme strogo se pridržavamo uputa nadležnih tijela  nacionalnog stožera civilne zaštite, stožera civilne zaštite Grada Vodica, kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. S obzirom da naši korisnici pripadaju rizičnoj skupini  potrebno je prilagoditi projektne aktivnosti situaciji koja je uzrokovana pojavom korona virusa– kazala je Ana Bagić, voditeljica projekta 'Nove mogućnosti' o kojem smo ovo ljeto i pisali.

Santra Pintarić koja radi kao gerontodomaćica za pet korisnika u Vodicama i Čistoj Maloj ističe da im, u ovoj novonastaloj situaciji, osim malo zagrljaja, ništa ne fali.

-    Moramo ih čuvati da što prije i bezbolnije izađemo iz ove situacije. Skuhamo onima kojima je to potrebno i ostavimo ispred vrata. Teško je i njima, ali i meni što im ne mogu pružiti taj jedan zagrljaj koji ne košta ništa i što je prisutna ta ograničenost normalnog života, kao i kod svih nas – priča nam Sandra Pintarić.

Svaki od korisnika prirastao im je srcu kao da im je baka ili dida kojima idu pripomoći, kao što bi svome. No, uz ove sve nove mjere sigurnosti, u kuću im ulaze tek svako-toliko dezinficirati prostor.

-    Sada zbog njihove sigurnosti radimo u dogovoru s korisncima na njihov poziv, te im dostavljamo hranu, ili lijekove. Kod korisnika je prisutan strah, što je i opravdano s obzirom na situaciju, ali svakodnevnim telefonskim razgovorima nastojimo biti tu za njih na takav način, da im barem malo psihički olakšamo ovu situaciju – naglasila je Sandra.

Podsjetimo, deset gerontodomaćica od veljače 2019. godine pruža pomoć 50 korisnika kroz projekt Grada Vodica 'Nove mogućnosti' financiran iz Europskog socijalnog fonda. One im pomažu na način da im dostavljaju namirnice, lijekove i druge potrepštine, pomažu u pripremi obroka, u održavanju čistoće stambenog prostora/doma, pri oblačenju i svlačenju i održavanju osobne higijene.

-    Sad su uvjeti malo drugačiji, ali naše gerontodomaćice su nastavile i dalje pomagati korisnicima pridržavajući se uputa i preporuka nadležnih tijela na način da im pomažu u ostvarivanju raznih prava, pružaju im podršku kroz razgovore i druženja, te dostavom namirnica i ljekova. Također, korisnici svaki mjesec u sklopu provedbe projekta dobivaju i paket higijenskih potrepština. Nadalje, partneri ovog humanog projekta su Gradsko društvo Crveni križ Vodice, Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Šibenik i Centar za socijalnu skrb Šibenik s kojima imamo izvrsnu suradnju. – zaključila je Ana Bagić, voditeljica projekta. 
 

Više informacija

  • Headline: One redovito obilaze starije i nemoćne, ali uz nove mjere sigurnosti
  • Foto izvor: Pixabay/Ilustracija
Pročitano 4238 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 28 Ožujak 2020 13:09

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.