Subota, 10 Rujan 2011 19:46

Fešta od šaše i pulente

S1380018
Prošlog je četvrtka na rivi u Vodicama šeštu godinu zaredom upriličena 'Fešta o' šaše i pulente' u sklopu koje su žene iz Kulturne udruge Perlice uprizorile pripremanje ove tradicionalne vodičke spize, posebno omiljene među nekadašnjim težacima. Kako bi sve izgledalo autentično, Perlice su bile odjevene u tradicionalne narodne nošnje, a za zvučnu kulisu bili su zaduženi momci iz klape Bunari. 

Znatiželjnici koji su se okupili na rivi mogli su tako vidjeti sve tajne pripremanja šaše i pulente, a nakon toga je i sami kušati. Mogli su i saznati kako se šaša i pulenta u Vodicama uvijek spremala početkom rujna, ali i to da se ovo jelo i danas priprema na isti način kao i prije nekoliko desetljeća.
Tako za 'šašu činiti' treba dva kilograma pomidora, ali ne bilo kakvih, nego šljivarica, zatim pola kilograma kapule, 'kvarat ili malo više' domaćeg maslinovog ulja, šaka petrusimena, 'četiri zrna ili jedna glava luka', malo soli, jedna mala ljuta paprika i ostala konča. Šaša će biti ukusnija kada je šljivarica najzrelija, otkrila je predsjednica KU Vodiške perlice Tatjana Roca jednu od tajni pripemanja ovog specijaliteta.

Za spremiti pulentu treba, pak, dvije litre vode, dvije žlice maslinova ulja, pola kilograma kukuruznog brašna i malo soli. Za one koji preferiraju pulentu 'u ritko' treba staviti manje kukuruznog brašna, a za pulentu 'u gusto', treba ga, naravno, staviti više. Sudeći prema zadovoljnim licima onih koji su degustirali spomenuti specijalitet, šaša i pulenta koje su u nedjelju spremile Perlice bile su baš onakve kakve trebaju.

Održavanje ove manifestacije organizacijski pomogla Turistička zajednica Vodica, a pokrovitelj je bio Grad Vodice.

[widgetkit id=8]
Pročitano 4011 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.