Subota, 14 Studeni 2020 11:32

DJECA S DIJABETESOM U ODGOJNOJ SKUPINI: 'Jako je važno i razbiti predrasude i strah od bolesti'

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenog naši su mališani iz dječjeg vrtića Tamaris odradili prigodnu radionicu o zdravom načinu života i prehrani uz asistenciju malog prijatelja oboljelog od ove bolesti. Naime, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, broj djece oboljele od Dijabetesa tipa 1 je u porastu. Što je uzrok tome, ne zna se točno, no veliku ulogu ima genetika te možda neki ekološki čimbenici.
 

- Dok trend povećanja pretilosti kod djece, nezdravog načina života i prehrane  dovodi do pojave Dijabetesa tipa 2 u sve ranijoj životnoj dobi. Cilj edukacije i informiranja javnosti je osvijestiti da je Dijabetes moguć i u dječjoj dobi te u slučaju pojave nekih simptoma treba posumnjati da se možda radi o Dijabetesu i provjeriti vrijednost šećera u krvi, priča nam Marina Juričev Martinčev, zdravstvena voditeljica DV Tamaris.

Rano prepoznavanje i dijagnosticiranje ove bolesti kod djece ima značajan utjecaj na pojavu komplikacija, tijek liječenja bolesti i kvalitetu života, a među rane simptomi bolesti spadaju pojačano mokrenje, nekontrolirano mokrenje, pojačana žeđ, promjene raspoloženja, pojačana glad, gubitak na težini.

- Dječji vrtić Tamaris trenutno pohađa jedno dijete koje boluje od Dijabetesa tip 1. te pohađa poludnevni program vrtića. Dijete ima senzor za očitavanje vrijednosti GUK-a te uz pomoć čitača odgojiteljica redovito kontrolira i bilježi vrijednosti šećera u krvi. Dijete prima terapiju inzulinom putem pena (vrsta štrcaljke sa inzulinom) koju daju isključivo roditelji.

Dijete u vrtiću ima voćnu užinu – količina voća se važe i daje točno prema uputama. Osim prilagođene prehrane, boravak djeteta u vrtiću ne razlikuje se od redovnog boravka ostale djece te dijete normalno sudjeluje u svim vrtićkim aktivnostima.

- Duljina boravka djeteta sa Dijabetesom tipa 1 u vrtiću utvrđuje se posebno za svako pojedino dijete. Prošlu godinu naš vrtić pohađala je djevojčica oboljela od Dijabetesa, a terapiju inzulinom primala je putem pumpice.

Prije uključivanja djeteta u skupinu potrebno je provesti edukaciju odgojitelja, kuharica, servirki te svih ostalih uključenih u skrb o djetetu. Kaže nam, jako je važno i razbiti predrasude i strah od bolesti te pokušati shvatiti da je Dijabetes zapravo stanje koje zahtjeva određene prilagodbe uz koje je moguć normalan život.

- Svakako je boravak djeteta sa Dijabetesom izazov za sve djelatnike vrtića i postavlja dodatne zahtjeve, najviše za odgojitelje. Visoka motivacija i empatija odgojitelja neophodna je za prihvat djeteta u skupinu. Suradnja i međusobno povjerenje odgojitelja, stručnog tima i roditelja izuzetno je važna i temelj je uključivanja djeteta u vrtić, a cilj je da se dijete osjeća ugodno, prihvaćeno i sigurno u svojoj skupini. Zadovoljstvo djeteta i obitelji svakako je velika motivacija i nagrada za sve djelatnike vrtića.

Osim djelatnika, važno je pripremiti i djecu u skupini u kojoj boravi dijete sa Dijabetesom. Možemo reći da to za ostalu djecu predstavlja vrlo važno životno iskustvo za budućnost.

- U vrtiću smo ove godine obilježili Svjetski dan Dijabetesa razgovorom o zdravom načinu života i prehrane te smo vagali količinu skrivenog šećera u pojedinim namirnicama. Naš mali prijatelj sve nam je ispričao o svojoj bolesti, uputio nas i poučio nekim izrazima te što trebamo raditi ako on padne u „hipo“, kazala je zdravstvena voditeljica Marina Juričev Martinčev.

Više informacija

  • Headline: Svjetski dan šećerne bolesti obilježio se i u dječjem vrtiću Tamaris uz asistenciju malog prijatelja oboljelog od ove bolesti
Pročitano 4533 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.