Ponedjeljak, 21 Kolovoz 2023 13:44

Budućnost pomorske infrastrukture u Vodicama: Riječi ravnateljice Lučke uprave Jadranke Fržop

Brodice privezane za bove od Lovetova do Srime Brodice privezane za bove od Lovetova do Srime

Svake godine, ljetni mjeseci u Vodicama i na okolnim otocima označe vrhunac pomorskog prometa. Turisti i građani često koriste brodske linije kako bi istražili prekrasne otoke u blizini, poput Prvića i Zlarina. No, uz sve te ljepote, pojavljuju se i određeni izazovi.

Posebno smo primijetili kako je često čekanje brodova, uzrokovano njihovim kašnjenjima, postalo izvorom nezadovoljstva. Čekanje na otvorenom, posebno tijekom ekstremnih vremenskih uvjeta, može biti iscrpljujuće. U jednom takvom slučaju, svjedoci smo bili situaciji gdje je djevojci pozlilo zbog jakog sunca i visokih temperatura.

S ciljem dobivanja jasnijih informacija i uvida u planove vezane za ovu problematiku, razgovarali smo s ravnateljicom Županijske lučke uprave, gđom. Jadrankom Fržop.

Intervencija Hitne na vodičkoj rivi / Poslala čitateljica

Čekanje linijskog broda: Pitanje sigurnosti i komfora

Prva i vrlo važna tema bila je problem čekanja na brod iz Vodica prema otocima Prviću i Zlarinu. Za građane i turiste, to često znači dugo čekanje, a ekstremni vremenski uvjeti samo pogoršavaju situaciju. Nedavno je djevojci pozlilo dok je čekala brod, što je još više naglasilo važnost ovog pitanja.

Gđa. Fržop je objasnila da, zbog ograničenog prostora u lučkom području luke Vodice, postavljanje nadstrešnice nije moguće.

- Na lukobran se nadovezuje područje obale pod upravljanjem lokalne samouprave, a koje bi bilo prikladnije za navedeno. - naglašava Fržop

No, za stanovnike Prvić Šepurine, rješenje je na vidiku. U dogovoru s Mjesnim odborom, nadstrešnica će biti postavljena do kraja kolovoza.

Razvoj lukobrana u Šepurini

Rekonstrukcija luke Prvić Šepurine i razvoj lukobrana bila je sljedeća točka razgovora. Ravnateljica Fržop je istaknula završetak prve faze rekonstrukcije, uključujući izgradnju novog lukobrana i postavljanje sidrenog sustava te dobivanje Uporabne dozvole u kolovozu ove godine.

- Druga faza će se financirati iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, s Javnim pozivom koji se očekuje krajem godine - rekla je Fržop

Povećana privezna potreba osobito u ljetnim mjesecima na Srimi

Veliki broj brodova i brodica privezanih od Lovetova do Srime tijekom ljetnih mjeseci također je bio važan dio razgovora.

Fržop nam je objasnila kako je izrađen idejni projekt za lučko područje luke Srima, ali za nastavak se čeka donošenje izmjena Prostornog plana Grada Vodica. Lokalna samouprava imat će ključnu ulogu u uređenju pomorskog dobra.

Zaključak

Ovi izazovi, iako su složeni, ne predstavljaju nepremostive prepreke.

Naprotiv, iz našeg razgovora vidljivo je da su već poduzeti koraci prema poboljšanju, s daljnjim planovima koji su usmjereni prema još boljem iskustvu svih koji koriste ove lučke usluge.

Pročitano 4230 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 21 Kolovoz 2023 13:56

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.