Četvrtak, 19 Srpanj 2018 15:27

U petak završna večer ženskih klapa: Oršulice su se već jednom vratile iz Omiša s nagradom, nadamo se da će tako biti i ove godine

Davne 1926. godine mlada Oršula Bilan odlučila je svoju dotu založiti da bi zajedno sa svojim sumještanima sudjelovala u kupnji instrumenata koji su bili potrebni da bi se osnovala Vodička glazba, a to je nešto što je za ono doba pokazivalo veliku kulturnu osviještenost.

I mnogo godina kasnije, 2001., njoj u čast, osnovana je ženska klapa Oršulice koja već 17 godina svojim umijećem muziciranja i repertoarom njeguje tradicijsku dalmatinsku glazbu, narodnu dalmatinsku pismu i općenito kulturnu baštinu ovih krajeva.

Pod umjetničkim vodstvom profesora Ive Lise česte su gošće Klapskih susreta koji se održavaju u manje-više svim gradovima uz more, međunarodnih festivala klapa, a ovaj petak otvaraju završnu večer ženskih klapa u Omišu gdje će izvoditi dvije narodne skladbe; jednu u obradi Krešimira Magdića - Targačice, targjte ga hlodom, a drugu u obradi Joška Ćalete - Vapor plovi, se valove riže.

“Omiški festival je najvažniji festival u svijetu klapa i zato nam je iznimno drago da smo se već po drugi put plasirale u finale te da svojim izvedbama narodnih dalmatinskih pisama možemo pridonijeti toj velikoj svečanosti”, otkriva nam Sanja Čičin Karlov, predsjednica klape koja broji 9 članica.

2012. godine Oršulice su se odlučile malo “pomladiti” pa tako u ovoj klapi pjevaju djevojke od 18, kao i žene od 55 godina.

“Već smo dulje vrijeme u istom sastavu što je dobro jer je potrebno da se glasovi međusobno osjete i usklade”, nadodaje Sanja.

Tijekom ljetnih mjeseci raspored im je pun gostovanja po klapskim susretima, smotrama i festivalima, no i zimi često gostuju na manifestacijama ove prekrasne glazbe kada izvode skladbe religioznog repertoara.

Na pitanje ima li neki nastup koji posebno pamte odgovaraju:

“Svaki nam je nastup poseban. Na susretima se mnogo pjevačica okupi na jednom mjestu, a nakon manifestacija se uvijek družimo i tako stvaramo nova prijateljstva. Prekrasno je biti u društvu ljudi sa kojima te veže ljubav prema glazbi, a posebno prema našoj baštini i tradiciji.”

Ipak, već spomenuti Omiš najveće je priznanje nekoj klapi tako da upalite u petak drugi program HRT-a i u 21.50 poslušajte muziciranje i njegovanje dalmatinske pisme.

Oršulice su se već jednom vratile iz Omiša sa brončanim leutom, a nadamo se da se ni ove godine neće vratiti praznih ruku.

Pročitano 3105 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 19 Srpanj 2018 15:28

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.