Nedjelja, 28 Studeni 2021 16:00

POKLON GRADA VODICA: Glazbena škola Vodičke glazbe 'bogatija' za tri potpuno nove flaute

Vodička glazba nakon dugo vremena među svojim glazbenim instrumentima ima nove flaute. Naime, Grad Vodice financirao je nabavku tri starters seta koja uključuju flautu, stalak, štimer i metronom, a gradonačelnik Ante Cukrov uručio ih je polaznicama Glazbene škole.

“Flauta me fascinirala od malena jer mi je i otac svirao u Vodičkoj glazbi. Primijetila bih njen zvuk slušajući orkestre, a oduševljenje nije bilo ništa manje kad sam ju krenula svirati prije pet godina. Najteže mi je bilo svladati ton, ali sada uživam”, kazala nam je 13-godišnja Iskra Čičin te dodala da jedva čeka novu flautu ponijeti kući i odmah na njoj početi vježbati.

Nove flaute, kako nam je kazala profesorica Ivana Šanić na korištenje dobivaju tri starije polaznice Glazbene škole prema zaslugama – u glazbi sviraju više godina, znaju ih i dobro čuvati i održavati te je ovo nagrada za njihov trud i rad. Uz Iskru, druga flauta ide Pauli  Brlas te Karmen Juričev koja je do prije tri godine svirala bubnjeve.

“Bubnjevi su mi bili odlični, ali odlučila sam se za flautu jer mi je na vježbama nedostajalo ženskog društva i – nisam požalila. Najteže mi je bilo svladati pravilno držanje prstiju, no uz novu flautu sigurna sam da ću još više vježbati. Ova se razlikuje po tome što ima otvoreni sistem koji tjera na pravilnije držanje prstiju, a dok sviramo bolje ćemo osjetiti strujanje zraka. Bit će malo teže, ali puno ispravnije”, pojasnila je 12-godišnja Karmen.

Vodička glazba raspolaže s osam flauta koje je koristilo dosta svirača, sve su isključivo bile rabljene te je servisiranje iziskivalo veće troškove jer već nakon 6 – 7 godina gube kvalitetu. Nabavka ovih instrumenata Grad je koštala 16 tisuća kuna, a radi se o prvim školskim modelima Yamaha 172 koji, iako su među najpovoljnijima na tržištu, Glazbenoj školi neprocjenjivo će značiti.

“Ovo je daleko najstarija kulturna institucija grada Vodica koja je još 1926. godine započela s probama, a dvije godine nakon imala svoj prvi javni nastup i u međuvremenu ni kroz ratove nije prestajala s radom. '72. je upala u krizu, napravio se je novi pomladak i nas 40-ak mladih osnovnoškolaca je potom ozbiljno krenulo s probama. Sedam godina nakon, iako su naš orkestar činila uglavnom djeca, a u drugima je bilo po desetak profesionalaca – osvojili smo drugo mjesto među hrvatskim orkestrima u Karlovcu”, gradonačelnik Cukrov s radošću je polaznicama ispričao o počecima Vodičke glazbe u kojoj je svirao činele.

Bila je to najveća generacija u povijesti Vodičke glazbe iz koje su još uvijek aktivni Nikola Skočić (Miko Kula) i Ante Skočić (Ernani). No, iako Vodice imaju 95 godina dugu tradiciju puhačkog orkestra, nemaju ni jednog akademski obrazovanog puhača – to bi se uskoro moglo promijeniti.

“Imamo 50-ak polaznika kroz šest razrednih odjeljenja, a nadamo se da ćemo naredne jeseni postati i službena Glazbena škola. Sve ide ka tome smjeru, Ministarstvo obrazovanja podržava naš projekt, odnosno proširenje djelatnosti Osnovne škole za koju je Županija već dala suglasnost, a 'ključ' je u rukama Ministarstva financija koje treba odobriti dodatno zapošljavanje”, pojasnila je Ines Giuseppa Simić, potpredsjednica Vodičke glazbe.

Inače, polaznici Glazbene škole Vodičke glazbe zasada završne ispite polažu u glazbenoj školi Josipa Hatza u Splitu u kojoj dobivaju i svjedodžbe. Od 2015. godine nabavljeno je 35 – 40 glazbenih instrumenata: Grad Vodice te je godine odobrio sredstva za nabavku novog seta bubnjeva, a sve ostale instrumente do sada su nabavljali preko natječaja Ministarstva kulture od kojih bi godišnje dobili 20-ak tisuća kuna te iz vlastitih sredstava. 

Pročitano 3278 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 28 Studeni 2021 16:01

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.