Petak, 10 Travanj 2020 13:04

Gostima s ljubavlju: Vodičko uskrsno jaje za nadu u bolja vremena!

Dva zensa Šime Strikoman i Šime Pelajić Brunac na trgu ispred pošte u srijedu snimili su 706. Milenijsku fotografiju naziva „Vodičko uskrsno jaje“. Strikoman na kranu s aparatom, a Brunac pored oslikanog Uskrsnog jajeta u ruci drži 100 ruža kao najavu za bolja vremena.
Željka Bitnec napisala je prigodnu besidu povodom snimanja ove fotografije koju donosimo ispod

Postavimo li pitanje: Hoće li pandemijom COVID-a 19 zaustavljeni turizam, nakon prestanka opasnosti za zdravlje, pokrenuti dosjetljiva turistička ponuda ili će ponudu pokrenuti dolazak turista?

Današnji milenijski događaj navodi nas na to razmišljanje simbolički povezano vječitim pitanjem: Što je nastalo prije-kokoš ili jaje?

Vodice su od davnina turističko mjesto. U starim zapisima postoje svjedočanstva kako su se turisti u prošlosti osjećali u Vodicama kao doma. Upotrebljavali su kuhinje svojih domaćina, išli s njima na ribe ili u polje.

Možda je baš to ključ uspjeha turizma budućnosti, koji će tražiti puno truda i dosjetljivosti i kako kaže profesor Petar Gardijan, savjetnik i poticatelj razvoja Milenijskog svijeta, turizam treba postati ekonomija doživljaja.

Osim tradicionalnog Festivala žudija, Vodice u svojoj ponudi u vrijeme Uskrsa običavale su organizirati uskršnji doručak i natjecanje u razbijanju kuhanih jaja.

Svi su ti događaji, koji su privlačili na osunčane ulice Vodica i radovali ljude, strogo su zabranjeni.

Da bi se održali običaji, bez ugrožavanja ljudi, danas je Šime Strikoman na Trgu hrvatskih mučenika u Vodicama, snimio milenijsku fotografiju sa samo jednim sudionikom:

Šime Pelaić Brunac, poznati, priznati i više puta nagrađivani turistički djelatnik. Uspomenu na njega, darovane ruže sinonime ljepota Hrvatske, pronosili su svijetom posjetitelji, turisti željni tople dobrodošlice, srdačnosti.

Uskrs je simbol novog početka, kao i jaje. Rađanje, ponovno pokretanje je ono o čemu svi razmišljamo.

„Proljeće je otpočelo“ nevoljom, koju strpljenjem možemo prekinuti, zajedništvom prevladati teške dane oporavka koji nas čekaju.

Zato Strikomanovo milenijsko jaje s fokusom na čovjeka koji u naručju stišće stotinu ruža, poručuje JA Jesam za promjenu unutar sebe, promjenu i neodustajanje, borbu za zdravi Svijet stvoren za druženja i putovanja, gostoprimstva u domu ispunjenom ljubavlju i dobrotom.

Nitko nam ne brani raditi, sanjati i vjerovati.

Hvala, Strikomani, što ne odustajete!

Hvala Veliboru Bračiću i Damiru ljubiću iz tvrtke Filips iz Vodica kao i sestri Marini i zetu Darku Sladoljev na postavljanju scene.

Tekst Željka Bitenc
 

Pročitano 4531 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 10 Travanj 2020 19:46

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.