Petak, 22 Prosinac 2017 12:46

Tajanstveno stablo klen

Ususret Božiću donosimo odlomak iz rukopisa pok. Josipa Šprljana ( Laika ) kojeg je napisao osamdesetih godina prošlog stoljeća na temelju vlastitih sjećanja na događaj iz 1927. godine kada je sa grupom Vodičana prisustvovao neobičnoj pojavi na brdu Okit, kojom prilikom je na Badnjak u ponoć procvala jedna grana klena što je rastao ispred crkvice Majke Božje Gospe Karmelske.

Prigodnu fotografiju i rukopis ustupila nam je Dubravka Šprljan, kćer pok. Josipa Šprljana.

„Sutradan na Božić prva svečana sveta misa u četiri sata ujutro. Župnik je bio stariji svećenik don Ivo Katalinić. Po završetku sv. Evanđelja nastavit će Božićnu propovijed. Odmah na početku uzme u ruku rascvalu granu klena koju mu donesosmo sa Okita da pokaže vjernicima i nastavi:" Kršćanska braćo i sestre, ovo u mojoj ruci grančica je ocvalog klena koji se je noćas točno u ponoć rascvjetao u jednom času na brdu Okit pred crkvom Majke Božje Gospe Karmelske. Ovo je Njen dar svom vjernom puku ove župe, ovo je siguran znak da je Ona noćas bila ovdje među nama i nagradila našu vjernost i ljubav prema Njoj i Njezinu novorođenom Sinu Isusu.

Kršćanska braćo i sestre, Bog je pohodio narod svoj, radujmo se i veselimo...", gotova je bila propovijed jer se župnik na oltaru zagrcnuo i nestalo mu glasa, rasplakao se on na oltaru kao i mi na brdu pod rascvalom granom klena. Suze radosnice su prešle i na punu crkvu vjernika te je nastao čudesni muk i tihi jecaj praćen suzama radosnicama. I tek poslije nekog vremena svećenik drhtavim i nesigurnim glasom jedva izreče:" Vjerujem u jednoga Boga" i pjevači skupa sa narodom kako je ovdje običaj prihvatili i otpjevali Vjerovanje. Eto, tako je završila kratka ali suzama radosnicama popraćena najkraća župnikova Božićna propovijed."

Untitled-1.jpg

Fotografija je snimljena 1938. godine na brodu kojim su članovi „Križarske bratovštine" putovali za Dubrovnik. Na slici su: Nikola Juričev-Polica i Josip Šprljan – Laik (drže zastavu), Mila Lasan rođena Ivičin, Kate Ferara, don Mate Luketa, Marija Roca udana Brkić, Mira Španja udana Lasan, Mare Fržop (baba Ive Fržopa – Babina), Jela Lasan rođena Bareša, Mihovilka Ćorić, Biserka Alfirev i dječak Ive Fržop – Babin. Mila Lasan, Jela Bareša i Mira Španja bile su udane za tri brata.

Pročitano 5341 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 22 Prosinac 2017 12:48

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.