Četvrtak, 03 Svibanj 2018 13:22

Putopisna priča Ćire Čičin-Šaina: Po sjevernoj Dalmaciji

Naš vrijedni kroničar i pretraživač davno objavljenih tekstova o Vodicama Dinko Križan Vučak povodom Dana Grada Vodica i Sv. Jeline, zaštitnice našega mjesta, donio nam je putopisnu priču koju je Ćiro Čičin-Šain objavio 1937. godine u knjizi Po sjevernoj Dalmaciji.

 

Prve vodičke kuće, konji, kola, psi, djeca, seljaci i njihove žene i kćeri u kričavim nošnjama , sa šarenim pregačama, skrletnim obrubima, stasite i strojne, otvorena pogleda pod bijelom maramom, po cesti i sokancima, u suncu i prašini. Nakon pustinje kroz koju projurismo, ovaj život velikog seljačkog naselja u jutro, kad je sve živo u selu, pred kućom i na ulici, sliči ogromnom živom etnografskom muzeju.

I sela, kao i gradovi, imaju svoje trgove. To su neravni i nepravilni prostori pod slojem prašine ili blata, izgaženi ljudskim i konjskim nogama, izrovani točkovima kola. Oko njih seljačke kuće na jedan-dva niska sprata, od kamena, sa prozorom na krovu i mračnom konobom u prizemlju; pred nekima su izlizana kamena sjedišta za komšije, a u nekima je u prizemlju krčmica ili dućančić bez suvišne table, ili mesarnica sa kožama , mješinama, krvavim komadima rasječenog vola ili brava i sa privjescima droba, loja, džigerice. U blizini ovakovih trgova obično je crkva. Kad su veliki praznici ili nedjelja, dok crkva sa rastvorenim vratima zjapi u polumraku, os nje mirišu trg i sokaci po tamjanu. I sa tim tamjanovim prazničkim mirisom miješaju se mirisi zemlje i mora, sijena i džubra, vina i bravljega pečenja sa žerave, što ih kroz selo raznosi maestal, ljetni povjetarac s mora.

Ova sela nemaju bašta, sva su u mirisu polja, vinograda, isprženog bilja. Njihovi su mirisi tako dojimljivi i sopstveni, da ih dijete sa sela čuva u trajnoj uspomeni, noseći ih u sebi kroz život i gradove. Ova naša sela u radnom danu u jutro mirišu od peći, u kojima se loži smreka i okljaštrenaloza i od žitovih hljebova, što se iz peći na daskama raznose po kućama;a u veče mirišu po sočivu u dubokim činijama, oko kojih sjede težaci umorni od truda. I tako je cijele godine,- tek u jeseni sela u Primorju dobiju nove mirise, ljetine, masta i ulja što se gazi ili gnječi i rakije što se peče u konobama. Samo djevojkama pred prozorom na krovu u zemljanim loncima i drvenim sandučićima stalno miriše lijepa mažurana i sitan bosiljak. Ovako je mirisala velika vodička selendra, a u mirisu je slika života svakog naselja- ovako je živila oduvijek, prije sto i dvjesto godina. Kad, u nedjelju u jutro poslije velike mise naša siva kola uđoše u ovo veliko selo, nađosmo ga, živa i zdrava, kao u doba Napoleona; sve po starom, samo što mi unijesmo nervozu motora i naših živaca i smrad benzina.

U sjenama što sa zidova kuća padahu na komšiluke, avlije i sokake, skupine muškaraca i žena, opranih i začešljanih. Žene- kao na izložbi- punokrvna pasmina, strojne i stasite, sa skrletnim poramenicama, kričavim grudnjacima, keceljama otvorenih boja, sa izrazitim malim glavama utegnutim u bijele marame, sa zlatom u ušima i na grudima i srebrenim pancirom s britvom o materinski razvijenom boku,- u skupinama, po raskršćima sokačića, po prozorima i na vratima kuća. Njihovi momci i muževi, u posebnim skupinama, pred vratima krčmica i dućančića, oko kamenih sjedišta pred kućama, na stotine, sa opaljenim licima pod crvenom kapom, u svetačnim nošnjama od modrog sukna, u tamnim prslucima sa srebrnim dugmetima, s bijelim rukavima oprane košulje. Opanka više nema, svak je u crnoj kožnatoj cipeli.

Sve ovo, bilo je prije pola sata na misi, u crkvi i oko crkve, i sad čeka u sjeni na podnevno zvono i ručak. A sunce, penjući se osvaja sjenu i čeljad tjera u kuće i pod balature.

Na jednom raskršću pod starim fenjerom grupa mladih djevojaka; gledaju kola i smiju se. Sa prozora na krovu prijateljica im nešto dobacuje. Pogledam gore: u čađavom okviriću prozora mlada crnomanjasta glava sa dva živa crna oka, a pred njom lonci mažurane. Smije se, i kroz lijepa, svježa, seljački raširena usta pokazije sva tridesetdva zdrava zuba.

– Otkud ih je vrag donio? – dovikuje prijateljicama sa prozora. Djevojke se smiju i gledaju veselo za nama. Nešto dovikuju, ali ih ne čujemo. Putem, nova grupa djevojaka. Ima i nekoliko lijepih plavuša, sa zlatnim viticama na čelu.strojne su, ali tijelesa su im lagana, pokreti brzi, kao kod primorkinja. Ni ove nas ne propuštaju bez komplimenata, cijedeći ih kroz nizove zdravih zubi na svježemu licu maslinaste boje. Stigosmo tako na kraj sela do mora. I kola ostavismo u sjeni, pored škole.

Ćiro Čičin-Šain , 1937. godine

Pročitano 4326 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 03 Svibanj 2018 13:25

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.