Subota, 07 Studeni 2020 20:05

Grlu me riči domaće: Pogledajte kako su učenici OŠ Vodice zabilježili riječi koje su se nekada upotrebljavali u Vodicama, Tribunju i Srimi

Učitelji Hrvatskoga jezika ove su godine svoje učenike angažirali u projektu Grlu me riči domaće. Bilježeći riječi koje su se nekada upotrebljavala u svakodnevnoj komunikaciji u Vodicama (Tribunju, Srimi), žele pridonijeti očuvanju mjesnog jezičnog sustava i spriječiti propadanje lokalnih idioma.

Isticanje vrijednosti mjesnog govora ni u kojem slučaju ne znači omalovažavanje značaja i uloge nama zajedničkog književnog standarda. Dakle, nema dileme književni ili mjesni jezik, nego afirmacija jednog i drugog jer se radi o istom hrvatskom jeziku na različitim razinama korištenja. Sva narječja i mjesni govor, pa i naš vodički idiom, sastavni su dijelovi hrvatskog jezika pa svako siromašenje mjesnog govora znači i siromašenje našeg hrvatskog jezika uopće.

Svaka domaća riječ je spomenik kulture, poput ostalih spomenika kulture, jer je jezik najautentičniji dokaz pripadanja nekom narodu. U jeziku se ogleda prošlost, potvrđuje sadašnjost i usmjerava budućnost svakog naroda u cijelosti. Jezična baština dio je bogatog kulturnog naslijeđa, koju zapisanu otimamo od zaborava.

U prvoj fazi projekta učenici su napravili slikovne rječnike (predmeti u kuhinji, sobi, konobi). Pogledajte radove petaša, šestaša, sedmaša i osmaša.

Pročitano 5202 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 07 Studeni 2020 20:14

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.