Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/sig/ljubomir

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sig/ljubomir

Subota, 24 Siječanj 2015 17:41

Foto: Pogledajte kako je izgledala "Otpusna svjedodžba" generacije vodičana koji su završili školovanje prije 100 godina

Foto: Pogledajte kako je izgledala "Otpusna svjedodžba" generacije vodičana koji su završili školovanje prije 100 godina Foto: Vodička stara škola

"Vodice, središte općine sa 3000 stanovnika sa 200 muške djece, trebaju školu. I najgore selo u Bukovici ima bolju školu, to je najgora školska zgrada u Pokrajini. Pokrajinski nadzornik je nije obišao 20 godina. Vode se pregovori između Vlade i Općine o gradnji škole. Općina je primila 7000 K ali ništa ne radi, Vlada nudi još nekoliko hiljada, ali općina neće da primi. Roditelji će štrajkovati i neće slati djecu u ovakvu školu" – pisalo je u 52. broju hrvatskog dnevnika iz Šibenika "Hrvatska rieč" koji je izdan 1906. godine.

Iz ovoga se vidi u kakvom teškom položaju je bilo školstvo Vodica do 1906. god. Takvo stanje je potrajalo sve do 1911. god., kada su otvorene nove školske zgrade.

Dvije nove školske zgrade dovršene su u 1911.g. Najprije je otvorena jugozapadna zgrada u kojoj se je vršila nastava za mušku djecu i koja je nazvana Muškom osnovnom školom, a na kojoj stoji natpis: »Ova zgrada bi podignuta god. 1911. pod upravom načelnika Enrika Čićin Šaina i drugova».

Povodom svečanog otvorenja te škole «Hrvatska rieč» u broju 533 iz 1911.g. je pisala:
«Svečano otvorenje nove škole u Vodicama obavljeno je uz prisudstvu pučanstva, svih mjesnih vlasti sa načelnikom, kao i predstavnika svih mjesnih društava i zadruga. Nakon 66 godina vodički podmladak izlazi iz srednjevječnih tamnica, u kojima su dosadašnji učitelji Maretić proboravio 35, a Cipiko 22 godine. Dirljiv govor održao je kotarski nadzornik Sinčić. Nove školske prostorije (pomješća) su za trorazrednu, dok Vodice imaju samo dva učitelja pa bi trebalo postaviti i trećega, jer Vodice imaju 3000 stanovnika i mjesto je prometno».

Otvorenje druge školske zgrade bilo je 05. listopada 1911, tim povodom «Hrvatska rieč» br. 572 iste godine piše slijedeće:

«Svečano otvorenje ženske škole obavljeno je 5.X a koja je bila 3 godine zatvorena zbog neprikladnih prostorija. Sada se uselila u novosagrađene. Podignuta je na dvorazrednu, a trebala bi biti trorazredna. Svečanom otvorenju prisustvovao je nadzornik Sinčić, načelnik, mjesne vlasti i predstavnici mjesnih društava. Vodice se ponose školskom zgradom (pomješćem) za mušku i žensku školu, a za koju je općina dala preko 70.000 K.»

Svaka novoizgrađena zgrada imala je po tri velike učionice, prizemno jednu, stan za jednu obitelj –upravitelja škole i sanitarni čvor, a na katu su dvije učionice i ured Uprave škole.

(Tekst preuzet iz dokumenta "Crtice iz povijesti škole u Vodicama" preuzet sa web stranice OŠ Vodice)

A kako je izgledala "Otpusna svjedodžba" prve generacije koja je završila svoje petogodišnje školovanje u tada novoj vodičkoj školi možete vidjeti ispod zahvaljujući gospodinu Ljubi Sladoljevu koji ima sačuvan primjerak svjedodžbe tadašnjeg učenika Roce Grge Šimuna rođenog 1904. godine u Vodicama.

svjedodzba.jpg

Pročitano 7197 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 24 Siječanj 2015 21:52

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.