Ponedjeljak, 12 Listopad 2015 22:46

U 25 godina hrvatske demokracije samo su dvije žene iz ŠK županije bile saborske zastupnice

Političke stranke i nezavisne kandidate koji ne budu imali 40 posto žena na listama za parlamentarne izbore, bit će kažnjene novčanom kaznom do 50.000 kuna, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo.

A da žene najčešće i predstavljaju samo zadovoljavanje kvote, svjedoči i činjenica da u Šibensko-kninskoj županiji, kao dijelu devete izborne jedinice, u 25 godina demokracije samo su dvije žene bile saborske zastupnice. U prošlom mandatu to je bila HDZ-ova vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev, a prije nje bila je jedino Snježana Biga-Friganović (SDP) koja je nažalost preminula od teške bolesti. - piše portal ŠibenikIN

Da se vjerojatno ništa neće promijeniti ni u sljedećem sazivu Sabora, svjedoči ono što znamo o mogućim kandidatima za liste najjačih stranaka.

Neovisno o tome što je pod istragom USKOK-a, saborski mandat smiješi se Josipi Rimac, bivšoj kninskoj gradonačelnici i aktualnoj saborskoj zastupnici s jedva tjedan dana mandata, miljenici stranačkog šefa Tomislava Karamarka, koji ju je imenovao direktoricom kampanje HDZ-a. Među jakim ženama HDZ-a iz Šibensko-kninske županije tu je Branka Juričev Martinčev koja je u proteklom mandatu bila redovna u Saboru, a uspješno je odrađivala i posao gradonačelnice.

Za razliku od HDZ-a koji se percipira kao 'većinom muška stranka', zanimljivo, iz SDP-a prema svemu sudeći niti jedna žena iz naše županije neće ući u Sabor. Nositelj liste bit će Ranko Ostojić, aktualni ministar unutarnjih poslova i član predsjedništva SDP-a, a drugi na listi bit će Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno i koordinator SDP-a u 9. izbornoj jedinici. Od predstavnika iz Šibenika, među prvih pet je i predsjednik šibenskog SDP-a Franko Vidović, koji se nalazi na petom mjestu, a treća i četvrta pozicija na listi s kandidatima koji će vjerojatno ući u Sabor, namijenjena su kandidatima koalicije iz Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, o čemu je ŠibenikIN opširnije već pisao.

Od ostalih stranaka za pretpostaviti je da će s Nezavisne liste Stipe Petrine visoko rangirana biti Iris Ukić Kotarac, inače šibenska gradska vijećnica. HNS, kao partner SDP-a u koaliciji 'Hrvatska raste', već je objavio da će u devetoj izbornoj jedinici kandidirati Vlatku Duilo na trinaesto, pretposljednje mjesto na listi.

Naime, Državno izborno povjerenstvo objavilo je da će nositelj kandidacijske liste za predstojeće parlamentarne izbore biti kažnjen novčanom kaznom do 50.000 kuna ukoliko na listi ne bude zastupljeno 40 posto oba spola.

- Iako je Odlukom i rješenjem Ustavnog suda od 24. rujna ukinut dio članka Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika kojim je propisano da lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40 posto pripadnika svakog spola nije pravovaljana, Ustavni sud je u obrazloženju te odluke naglasio da 'iz pravnog poretka nije brisan dio članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova koji se odnosi na Hrvatski sabor, a kojim je propisano da će se političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji 'izbornih lista' kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 50.000 kuna ako prilikom predlaganja lista kandidata ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova utvrđeno čankom 15. Zakona o ravnopravnosti spolova'. Zato, one stranačke i neovisne liste na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor na kojima ne bude zastupljeno 40 posto pripadnika oba spola podliježu prekršajnoj odgovornosti na temelju članka 35. Zakona o ravnopravnosti spolova sa zapriječenom kaznom u visini od 50.000 kuna – napominje DIP.

Liste dviju najjačih hrvatskih stranaka još nisu objavljene, ali najizglednije je da će se ostale žene iz devete izborne jedinice, ukoliko i budu na listama, naći na zadnjim mjestima, i tako samo zadovoljiti pravila koja je nametnuo DIP. Može se stoga zaključiti da su žene u političkim strankama i dalje samo 'smokvin list'.

Više informacija

Pročitano 2938 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 12 Listopad 2015 22:49

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.