Subota, 20 Lipanj 2020 14:33

Za sada odgoda izbora nije opcija ni za politiku ni za epidemiologe

Iako posljednjih dana značajno raste broj oboljelih od koronavirusa u cijeloj zemlji, nitko u vrhu hrvatske potike zasad ne pomišlja o mogućoj odgodi izbora 5. srpnja, piše u subotu Jutarnji list.

Komentirajući porast zaraženih i moguće oštrije mjere u nekim sredinama, predsjednik Zoran Milanovć rekao je kako ne vidi na koji bi način to moglo utjecati na odgodu izbora. "Ne vidim odgodu u ovom trenutku i podržavam ublažavanje i ukidanje onih rigoroznih mjera...Sad znamo koliko je to opasno i vodit ćemo se time da se mora zaštititi starije i kronično bolesne", poručio je predsjednik.

Ni prvi čovjek Sabora Gordan Jandroković, nije za odgodu te smatra da će situacija biti takva da se izbori 5. srpnja mogu regularno održati. Dosad nismo imali slučaj da su već raspisani parlamentarni izbori zbog izvanrednog stanja otkazani, no zakonski je to moguće učiniti, piše dnevnik.
U više navrata o tome su mišljenje dali ustavnopravni stručnjaci, od kojih su neki i doktorirali na temi izvanrednih stanja. Prema njihovoj ocjeni, u slučaju da se tijekom kampanje epidemiološka situacija pogorša tako da izbore nije moguće regularno provesti, onda bi, prema Ustavu, odluku da se izbori odgađaju, mogao donijeti predsjednik Zoran Milanović uz supotpis predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

 Ta bi uredba imala zakonsku snagu jer bi nastupila okolnost iz čl. 17 i čl. 101 Ustava u kojoj se parlament ne može sastati, a treba djelovati.
Idući tjedan sastaju se članovi Državnog izbornog povjerenstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će dogovoriti epidemiološke mjere koje će važiti na sam dan izbora i za one građane koji su u samoizolaciji kao i za one koji izlaze na birališta.
"Nakon tog razgovora, a najkasnije do 1. srpnja DIP će izdati služenu uputu o provođenju izbora na izborni dan u suradnji s HZJZ-om a vezano za epidemiološke uvjete za sve glasače", rekao je glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski za Jutarnji list u subotu.

(Hina)

Pročitano 2004 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 20 Lipanj 2020 14:37

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.