Nedjelja, 30 Siječanj 2022 02:04

Uskoro skraćenje karantene za cijepljene i izolacije za bolesne, mijenja se trajanje COVID potvrda

Krunoslav Capak najavio je kako se razmišlja o smjeru skraćenja karantene za sve cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne na pet dana, a to će regulirati preporuke HZJZ-a koje će se donijeti skoro. Davor Božinović govorio je o novim EU rokovima važenja covid potvrda kod prelaska granica. Najavio je kako će se od 1. veljače izdavati covid-potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je danas kako se razmišlja o smjeru skraćenja karantene za sve cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne na pet dana, a to će regulirati preporuke HZJZ-a koje će se donijeti skoro.

Capak je podsjetio kako omikron varijanta koja prevladava u Europi i Hrvatskoj ima drugačije karakteristike i radi se o blažoj bolesti, pogotovo za cijepljene, ali varijanta zaobilazi imunološki sustav i zaražava ponovo preboljele i cijepljene i brže se širi. 
 
"Ono što je bitno za smanjenje izolacije i karantene je to da inkubacija traje nešto kraće nego kod prethodnih varijanti, a i blaža i srednje teška bolest traje kraće i osoba je kraće zarazna nego što je to bilo s deltom i prethodnim varijantama, što nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju samoizolacije, odnosno karantene i izolacije za bolesne", rekao je Capak nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite. 
 
Naveo je kako je jučer izašao dokument ECDC-a koji također preporučuje da se razmotri ta mogućnost skraćenja, pogotovo kada postoji opterećenje zdravstvenih sustava i društva.
 
"To će biti regulirano preporukama HZJZ-a koje će se donijeti skoro, ali ono što smo ovdje dogovorili je da razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana", rekao je Capak.
 
Uz to, uvjet za izlazak bolesnih iz izolacije je da 24 sata nemaju simptome i da naprave brzi test. 
 
Za sve ostale, necijepljene osobe, karantena i izolacija ostat će kao i dosad.
 
Rokovi važenja covid-potvrda unutar Hrvatske ostaju isti
 
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o novim EU rokovima važenja covid potvrda kod prelaska granica.
 
Najavio je kako će se od 1. veljače izdavati covid-potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana, kod PCR-a se ne mijenja ništa - 72 sata od testiranja, s brzim antigenskim testom granica će se moći prijeći ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja, a kad je u pitanju preboljenje - 180 dana od preboljenja.
 
Rokovi važenja covid-potvrda unutar Hrvatske ostaju isti. 

Izvor/Foto: Vlada.hr

Pročitano 2437 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.