Srijeda, 26 Siječanj 2022 13:37

Ukidaju se samoizolacije za učenike, uvjet za to je negativan brzinski test

Ukidaju se samoizolacije za učenike, uvjet za to je negativan brzinski test Pixabay

Ukidaju se samoizolacije za učenike, uvjet za to bit će negativan brzinski test. Djeca će se prije odlaska u školu ponedjeljkom testirati. To neće biti od ovog ponedjeljka, nego kada se za to stvore uvjeti, što će biti uskoro - rekao je danas za HTV Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja. 

- Model o kojem već dugo razgovaramo i za koji smo sad u samom finalu da se on primijeni ukidanje je samoizolacije za učenike svih osnovnih i srednjih škola, što znači da bi sva zdrava djeca išla u školu, a bolesna djeca ostala kod kuće - rekao je za HTV Pavičin.

Uvjet koji je epidemiološki postavljen za to jest da se djeca moraju barem jedanput tjedno samotestirati brzim testovima, dodao je.

To neće biti od ovog ponedjeljka, nego kada se za to stvore uvjeti, poručio je.

- Ima nekoliko logističkih zahvata, to je nabava testova jer je riječ o oko 3 milijuna testova koje je potrebno nabaviti. Pitanje je ima li ih na tržištu i koliko. Drugi je logistički problem distribucije po 1300 škola, odnosno 2400 objekata, ako uključimo i područne škole. 

- Ponedjeljak je apostrofiran kao jedan od idealnih dana za testiranje jer dolaze učenici nakon vikenda. Oni se protestiraju, i onda ako se pojavi neki pozitivan slučaj, mogu se ponovno testirati - rekao je i još jednom ponovio da je to projekt ukidanja samoizolacija za učenike.

Ravnatelje će o postupku, kaže, izvijestiti nakon što dobiju testove i nakon što počne distribucija.

- Sada je još prerano komunicirati jer ne znamo još točno kada bi krenulo ukidanje samoizolacije. Čim to budemo znali, ravnatelji će biti detaljno obaviješteni o svemu - poručio je.

Rekao je kako i druge zemlje u Europi idu prema tome da očuvaju obrazovni sustav i škole.

Detaljnije o modelu ukidanja samoizolacije za učenike

S obzirom na velik broj učenika u samoizolaciji, Ministarstvo znanosti i obrazovanja razrađuje model ukidanja samoizolacije u školama, po kojemu bi kod kuće ostajali samo zaraženi učenici, dok bi ostali išli u školu uz uvjet da kod kuće redovito provode samotestiranje.

Temeljem posljednjih preporuka WHO-a i ECDC-a da se više napora uloži u što normalnije funkcioniranje obrazovnog i zdravstvenog sustava, a ne samo u sprječavanje širenja nove varijante virusa, Ministarstvo razrađuje model ukidanja samoizolacije za učenike.

U ovom je trenutku, ističu, nužno osigurati da što veći broj učenika ima normalnu nastavu u učionicama, i to ne samo kako bi uspješno svladali gradivo, nego ponajprije zbog njihova mentalnog zdravlja.

Iako je po službenim podacima trenutačno u samoizolaciji više od 10.000 učenika, Ministarstvo procjenjuje da ih je zapravo više od 30.000, s obzirom na to da u samoizolaciju idu cijeli razredi.

Provođenjem mjere samotestiranja u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa. Time bi se, ističu iz Ministarstva, povećalo praćenje nastave u školi, odnosno po modelu A za sve učenike, osim za oboljele od COVID-a, odnosno pozitivne.

Samotestiranje bi se provodilo kod kuće brzim antigenskim testovima, rezultate bi školi prijavljivali roditelji, a škole bi osigurale i predale roditeljima dovoljnu količinu testova za mjesec dana testiranja.

Iz Ministarstva napominju da je samotestiranje dobrovoljno i besplatno, a obavljalo bi se redovito jednom tjedno, najvjerojatnije ponedjeljkom prije početka nastave, odnosno u slučaju pojave zaraze u razredu.

Roditelji koji ne žele da njihovo dijete bude uključeno u samotestiranje kod kuće, neće u školi preuzimati testove, a u slučaju pojave zaraze u razredu, tom će djetetu biti izrečena mjera samoizolacije, kao i do sada.

Pročitano 2188 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.