Nedjelja, 07 Veljača 2021 14:24

Udruge umirovljenika traže odgodu cijepljenja starijih cjepivom AstraZenece

Udruge umirovljenika traže odgodu cijepljenja starijih cjepivom AstraZenece Pixabay

Umirovljeničke udruge Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) u nedjelju su od Nacionalnog stožera civilne zaštite zatražile da do daljnjega cijepljenje AstraZenecinim cjepivom ograniči na mlađe od 65 godina.

Traže da se cijepljenje tim cjepivom ograniči na populaciju do najviše 65, odnosno 60 ili 55 godina i zato što je tako odlučio velik broj europskih zemalja, primjerice Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Švedska, Danska, Norveška, Belgija, Poljska, Mađarska, dok je Švicarska privremeno obustavila cijepljenje svih dobnih skupina.

- I hrvatskim je vlastima poznato da su sve te zemlje naručene i isporučene količine tog cjepiva odlučile upotrijebiti za mlađu populaciju, osobito za zaposlene u javnim službama, jer za stariju populaciju ne žele upotrijebiti cjepivo za koje nema dovoljno podataka da je učinkovito za njihovu dob, ističu SUH i MUH u priopćenju.

Navode da je to cjepivo testirano na samo 660 osoba od 65 i više godina te se ne smatra dovoljno provjerenim glede stope efikasnosti za tu dobnu skupinu.

Također ističu da su u drugim zemljama odgovornost osiguranja najučinkovitijeg cjepiva za najranjiviju skupinu starijih građana preuzele vlade i službene institucije, dok se u Hrvatskoj putem medija odgovornost grubo prebacuje na pojedince i zastrašuje ih se pitanjem hoće li i kada doći do učinkovitijeg i provjerenog cjepiva ako odbiju AstraZenecino.

- Starije građane poziva se da uzmu ono što je trenutačno dostupno, umjesto da Vlada preuzme odgovornost za dobavljanje odgovarajućeg cjepiva, upozoravaju udruge.

Neprihvatljivim smatraju to što hrvatski epidemiolozi "hladnokrvno" priznaju kako je točno da još nema dovoljno podataka o učinkovitosti cjepiva AstraZenece, ali navode da će i to cjepivo spriječiti teži oblik bolesti ili smrt. Neprihvatljivo im je i to što epidemiolozi upozoravaju da će se stariji "načekati" za drugo cjepivo.

Nadalje, udruge ističu da eksponencijalni rast rizika od smrti nakon 65. starijim osobama daje za pravo da, kao i u drugim europskim zemljama, očekuju posebnu skrb i tretman, a ne da ih se uvjerava - bolje išta, nego ništa.

SUH i MUH očekuju će predsjednik Republike i premijer poduzeti žurne mjere kako bi se spriječilo eksperimentiranje s hrvatskim građanima starije dobi, barem dok AstraZeneca ne provede dodatna istraživanja o učinkovitosti cjepiva.

Izvor: HRT

Više informacija

Pročitano 1530 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.