Ponedjeljak, 22 Lipanj 2020 00:02

Beroš: Stanje nije zabrinjavajuće, ali treba biti oprezan

 Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u nedjelju da stanje u vezi s koronavirusom nije posebno zabrinjavajuće, ali da apsolutno treba biti oprezan budući da je danas zabilježeno 18 novozaraženih. 

Najviše novozaraženih je u Zagrebu, gotovo njih 10, i u zadnjih nekoliko dana to je povećanje od 55 novooboljelih, od kojih je 25 importirano iz inozemstva, a ostali su njihovi kontakti, rekao je Beroš i dodao kako ne bi mogao reći da je to drugi val zaraze koronavirusom.

Prvi val još nije završio

"Nisam edpidemiolog, ali mogao bih reći da se ne može raditi o tipičnom drugom valu jer, poglavito u našem okruženju, prvi val nije ni završio", rekao je Beroš za Dnevnik Nove TV i dodao da infekcija traje u određenom kontinuitetu premda smo u jednom trenutku imali nula novooboljelih.

Uvjeren je da i u ovom trenutku epidemiološka struka može kontrolirati širenje zaraze. Međutim, dodao je, to ne znači da se građani mogu ponašati onako kako žele te podsjetio da su mjere održavanja potrebnog fizičkog razmaka, izbjegavanja kontakata i održavanja higijene tj. pranja ruku - konstanta i od iznimne važnosti.

Beroš je rekao da procjenjuju epidemiološku situaciju  i da apsolutno mogu zatvoriti granice ako se primijeti da situacija "klizi iz ruku" i da se ne može kontrolirati.

No, sada nije potrebno dodatno pooštravati te mjere, dodao je i podsjetio da je u 70 posto slučajeva odbijen ulazak građana Srbije i BiH zbog neopravdanog razloga. 

Na pitanje je li takva odluka utemeljena epidemiološki ili se štiti gospodarstvo i turizam, Beroš je odgovorio da ne bi bilo drugačije da je jesen te da je odluka epidemiološki utemeljena.

Kapacitete možemo brzo reaktivirati 

"Svjesni smo činjenice da gospodarstvo ne može stati, no zdravlje i život ljudi nemaju alternativu", istaknuo je.

Beroš je rekao i da je epidemiološka situacija u nekim županijama iznimno dobra i da nemaju ni jednog zaraženog. "Zato nismo mišljenja da bi u tim županijama trebalo uvoditi mjere zabrane", odgovorio je na pitanje treba li i u drugim županijama zabraniti ulazak u domove umirovljenika i u bolnice kao što je to propisanu za Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinsku i Osječko-baranjsku županiju.

Na pitanje koliko zaraženih dnevno može izdržati naš zdravstveni sustav, Beroš je  odgovorio da nema posebnu brojku te podsjetio da su bili pripremili kapacitete koji su daleko premašivali potrebe i da ih se može reaktivirati i prilagoditi situaciji.

Iako je, kako je rekao, zdravstveni sustav "iznimno velik i trom", u ovim situacijama zatvaranja i reaktivacije pokazuje iznimnu brzinu i fleksibilnost.

Omogućiti glasovanje i osobama u samoizolaciji

Beroš je rekao i da političari koji se ne pridržavaju propisanih mjera ne šalju baš najbolju poruku.

Upitan koje će biti preporuke Državnom izbornom povjerenstvu u vezi nadolazećih parlamentarnih izbora, Beroš je odgovorio da je DIP institucionalno tijelo zaduženo za izbore i da je u svakodevnom kontaktu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Izrazio je uvjerenje da će i osobama u samoizolaciji biti omogućeno glasovanje.

"To je zadatak DIP-a i HZJZ-a", dodao je.

Ministar se osvrnuo i na dug veledrogerijama.

"Dug veledrogerijama postoji već dugi niz godina. Kriza s koronavirusom poremetila je i njihove i naše financijske tokove, ali potrebno je sjesti i razgovarati", rekao je i istaknuo da je još važniji razgovor o sistemskom rješavanju kako se ne bi ubuduće gomilali dugovi.
 

(Hina) 

Više informacija

  • Foto izvor: Snimka zaslona Youtube/Hina
Pročitano 2654 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 22 Lipanj 2020 00:20

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.