Srijeda, 25 Studeni 2020 17:33

Smetaju li vama talijanske radio postaje?: HAKOM Talijanima zbog ometanja signala uputio 715 novih prijava

HAKOM i ove godine proveo mjernu akciju, Italiji upućeno 715 novih prijava zbog smetnji

Opsežna akcija mjerenja smetnji koje dolaze iz Italije i uzrokuju probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa provedena je duž našeg dijela jadranske obale i na otocima. Administraciji Italije upućeno je 715 novih prijava za uklanjanje smetnji, o čemu je istovremeno izvještena i Međunarodna telekomunikacijska unija. 
 
Novih 715 prijava uputio je HAKOM administraciji Italije, nakon provedene ovogodišnje višemjesečne akcije mjerenja talijanskih smetnji koje uzrokuju probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa. Tijekom posljednjih 11 godina više od 7000 prijava smetnji upućeno je administraciji Italije sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem, o čemu je istovremeno obavještena i Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU), odgovorna za provedbu međunarodnih sporazuma iz područja elektroničkih komunikacija. Struktura prijavljenih smetnji ostala je ista u odnosu na prošlu godinu jer je 2017. isključena većina dominantnih talijanskih ometajućih TV odašiljača, što je doprinijelo rješavanju najvećeg dijela TV smetnji koje datiraju unazad nekoliko desetljeća. Isključivanjem tih odašiljača uklonjene su mnoge smetnje i značajno je poboljšan prijam hrvatskih televizijskih programa u digitalnim regijama D5 (Istarska županija i Primorsko-goranska županija), D7 (Zadarska županija i Šibensko-kninska županija), D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija). 
Nažalost, rad talijanskih odašiljača na hrvatskim TV kanalima još nije u potpunosti prestao. Od Italije se očekuje potpuno poštovanje međunarodnih frekvencijskih planova jer daljnje smetnje na hrvatskim TV mrežama mogu prolongirati uvođenje novih mreža pokretnih komunikacija u frekvencijskom pojasu 700MHz, čime se može usporiti razvoj širokopojasnog pristupa internetu u Republici Hrvatskoj.

Što se tiče problema talijanskih smetnji hrvatskim radijskim programima, on je i dalje velik, potvrđuju rezultati mjerne akcije. Kao dodatni izazov, a s obzirom na dugogodišnja negativna iskustva po pitanju smetnji radiju, zabrinjava činjenica da HAKOM već nekoliko godina mjeri međunarodno neusklađen rad većeg broja talijanskih odašiljača digitalnog zemaljskog radija (T-DAB) u VHF III pojasu.  Mnogi talijanski T-DAB odašiljači rade protivno međunarodnom sporazumu i planu za radio i televiziju iz Ženeve 2006., o čemu je uz poslane prijave talijanskoj administraciji obavještena i ITU.

HAKOM će nastaviti isticati ovaj problem u bilateralnim pregovorima s talijanskim tijelom za upravljanje RF spektrom i kroz djelovanje u sklopu međunarodnih institucija, ITU-a i Radne skupine o prekograničnoj koordinaciji pri savjetodavnoj Skupini za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Europske komisije te će provoditi sve aktivnosti kako bi se i preostale smetnje hrvatskim programima uklonile, a posebno kako bi se znatnije poboljšala situacija po pitanju smetnji radijskim programima.
 

Više informacija

  • Foto izvor: Pixabay
Pročitano 2734 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.