Četvrtak, 03 Veljača 2022 20:17

Samotestiranje učenika, kada i kako?

Samotestiranje učenika, kada i kako? Pixabay Ilustracija

Od COVID-a trenutačno boluje oko 11 200 učenika osnovnih i srednjih škola, u samoizolaciji ih je 3 500. No broj djece u samoizolaciji uskoro bi se trebao znatno smanjiti jer su pri kraju pripreme za početak samotestiranja učenika jednom tjedno. U Ravnateljstvu za robne zalihe otvorene su ponude dobavljača za nabavu testova.

Dobrovoljno samotestiranje učenika prve rezultate trebalo bi pokazati, procjenjuje ministar obrazovanja Radovan Fuchs, nakon mjesec dana provedbe, a to je -manji broj samoizolacija učenika.

- Nakon toga bismo išli s testiranjem samo u razredima gdje se pojavi pozitivan učenik, ako ga nema, ostali ne bi bili samotestirani.I na kraju, treći korak, ukidanje kompletno i samotestiranja i svega skupa, rekao je ministar Fuchs.

"Postupak nabave testova još traje"

Kada će samotestiranje uopće početi, ovisi o tome koliko će biti potrebno da se prihvati neka od ponuda dobavljača testova i da se oni podijele u školama.

- Administrativni postupak nabave testova još uvijek traje. Cijene i rokove isporuke moći ćemo iznijeti tek po završetku postupka, jer oni predstavljaju osnovne kriterije za odabir najboljeg ponuditelja, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Mnoga pitanja ravnatelja

Učenicima je mjesto na nastavi u školi, u sigurnim uvjetima, slažu se ravnatelji. No imat će i pitanja za ministra na za sutra najavljenom videosastanku.

- Ne znamo gdje će roditelji bez COVID potvrde koji ne smiju ulazit u školu preuzeti testove, mogu ispred škole, rekao je Davor Bučević, ravnatelj OŠ Bol.

U školama apeliraju - najvažnija je suradnja s roditeljima i međusobno povjerenje.

-  Naši učenici će preuzeti testove, a oni čiji će roditelji odbiti preuzeti, moći će preuzeti izjavu jer moramo imati evidenciju tko je preuzeo, tko nije, rekla je Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole Zagreb.

- Ima djece s raznim dijagnozama i to je stvar osobnog izbora i individualna stvar, kaže Maja Dadić Žeravica, ravnateljica zagrebačke Škole za modu i dizajn.

Kad bude poznato kakvi su testovi odabrani, pripremit će se i videoupute roditeljima kako ih pravilno primijeniti.

Izvor vijesti: HRT

Više informacija

Pročitano 1500 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.