Srijeda, 10 Lipanj 2020 14:41

Restart koalicija: Zelena ekonomija otvorit će 100.000 radnih mjesta

Lider Restart koalicije i predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je u srijedu da će njegova Vlada aktivno raditi na bržoj tranziciji s linearne prema kružnoj ekonomiji kako bi dosegnula udio od 25 posto i do kraja desetljeća otvorila 100.000 novih radnih mjesta u zelenoj ekonomiji.

"Hrvatska je po brojnim pokazateljima na samom začelju Europe, po pravosuđu, po korupciji, po životnom standardu, po konkurentnosti gospodarstva, po iskorištenosti europskih fondova, pa tako i u primjeni kružne ekonomije", upozorio je Bernardić na predstavljanju politike zelenog razvoja Restart koalicije.

"Udio kružne uporabe materijala je 4,4 posto, dok je prosjek Europske unije 11,7 posto, po pitanju ekoinovacija zauzimamo osmo mjesto od dolje, a produktivnost u svim sektorima bioekonomije Hrvatske iznosi samo 38 posto prosjeka EU-a, odnosno u Hrvatskoj 13.000 eura dodane vrijednosti po zaposlenom, dok je u EU 41.000 eura“, kazao je.

Zeleni novi plan je ključni razvojni dokument Europske unije koji predviđa društvenu i ekonomsku transformaciju Europe do 2050. godine, što znači da će Hrvatska morati intenzivnije i brže raditi na tranziciji s linearne prema kružnoj ekonomiji, i to usvajanjem i discipliniranom provedbom strategije zelene transformacije Hrvatske, ističe Bernardić.

Budući da Hrvatska uvozi oko 50 posto hrane i energije u tim sektorima postoji prostor za zeleni razvoj i zapošljavanje velikog broja ljudi. 

Strategija kružne ekonomije za sljedeće desetljeće

Najavio je osnivanje Koordinacije za održivi razvoj i zelenu transformaciju Hrvatske, a u prvih mjesec dana nove Vlade donošenje Zakona o iskorištavanju punog potencijala konoplje - Lex cannabis.

Među ciljevima politike zelenog razvoja izdvojio je donošenje Strategije kružne ekonomije za sljedeće desetljeće u prvoj polovici 2021. godine te izgradnju 100 biokompostana i sortirnica otpada i 50 manjih bioplinskih postrojenja korištenjem sredstava iz EU fondova.

Naznačili su namjeru da do kraja desetljeća cirkularna ekonomija dosegne 25 posto, što bi nas svrstalo iznad prosjeka EU-a i omogućilo otvaranje 100.000 novih radnih mjesta, a do 2024. godine 14. mjesto na listi uspješnosti ekoloških inovacija u EU-u.

Bernardić je istaknuo da će glavni izvori financiranja zelene transformacije biti sredstva iz EU fondova i programa Horizon Europe, državni i lokalni proračuni, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HBOR i komercijalne banke, privatne investicije i donacije.

Predsjednica SDP-ova Savjeta za zeleni razvoj Mirela Holy istaknula je kako zelena transformacija mora biti glavna paradigma promjene te da je zeleni novi plan ključni razvojni dokument u EU-u koji podrazumijeva velika ulaganja u energetsku učinkovitost.

"Kako bi se uspostavila ta klimatski neutralna, odnosno kružna ekonomija nužna je potpora apsolutno svih segmenata industrije. Ta tranzicija je veliki izazov, ali je i velika prilika za razvoj i otvaranje cijelog niza novih i dobro plaćenih radnih mjesta“, rekla je Holy te dodala kako bi zelena politika imala tri glavna ključna elementa - poticanje cirkularne, odnosno kružne ekonomije, biogospodarstvo i kreativnu ekonomiju.

 

Pročitano 2207 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.