Ponedjeljak, 21 Veljača 2022 23:01

Rekonstrukcija Vlade ili prijevremeni izbori? Vladajući poručuju da je većina čvrsta i stabilna

Rekonstrukcija Vlade ili prijevremeni izbori? Vladajući poručuju da je većina čvrsta i stabilna Google maps

Nakon uhićenja i razrješenja ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darka Horvata, iz Banskih dvora stigla je odluka da će ga do imenovanja novog ministra mijenjati državna tajnica u tom ministarstvu Dunja Magaš. Iz Vlade su potvrdili da će se sutra održati sastanak parlamentarne većine, na kojem će se razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji. I dok oporba zaziva izbore, vladajući poručuju da je većina čvrsta i stabilna te da izvanrednih izbora neće biti. 

Nakon uhićenja ministra Horvata odlučeno je - ključni resor u jeku obnove privremeno će voditi državna tajnica Dunja Magaš.

Još jedan osumnjičeni u istoj aferi je potpredsjednik Vlade Boris Milošević. O njegovu mandatu, koji je dao na raspolaganje premijeru Plenkoviću, predsjednik koalicijskog SDSS-a Milorad Pupovac poručuje: "Mandati svih članova Vlade su na raspolaganju premijeru". - Posebno u ovakvim okolnostima i posebno kada je riječ o ljudima kao što je potpredsjednik Milošević koji je vođen najvišim principima u svojem razumijevanju politike i u svojem političkom radu. (...) Što se tiče njegove uloge, sada on treba moći na miru nastaviti raditi svoj posao sve dok je na toj poziciji, kazao je Pupovac.

Na svom FB profilu oglasio se i sam Boris Milošević koji kaže - uvijek sam postupao u skladu sa zakonom.  - U tom smislu sam se bespogovorno borio i borim za prava manjina bez primisli da za sebe ili nekog priskrbim korist, u okviru svojih zakonskih ovlasti i mogućnosti, kao netko tko je izabran da zastupa srpsku nacionalnu manjinu. Kao političar i kao osoba s navedenim uvjerenjima, na taj ću način i nastaviti djelovati, poručio je.

I dok vladajući danima ponavljaju kako je vladajuća većina stabilna, oporba zaziva prijevremene izbore, a Most je danas, kaže, počeo skupljati potpise za raspuštanje Sabora. - Ja se grozim svih onih od analitičara pa i dijela novinara i medija koji u ovom trenutku mogu pričati o rekonstrukciji Vlade. U svakoj ozbiljnoj demokratskoj zemlji ovo znači pad vlade, poručio je Mostov Nikola Grmoja.  Slaže se tim i lijeva oporba. SDP-ovac Mišel Jakšić smatra kako oporba po ovom pitamnju treba pokazati visoku fazu odgovornosti, "a to je da da svi zajedno idemo prema cilju da dođe do prijevremenih izbori da građanima pokažemo da pokažemo". Normalna država nije ona, dodaje Jakšić - u kojoj se hapse ministri. - Još neki bivši ministri su pod optužnicama, Žalac, Kujundžić, Marić, Tolušić - mislim da je krajnje vrijeme da pogledamo istini u oči, da premijer pogleda istini u oči. Njegova vlada nije funkcionalna, poručila je Ivana Kekin iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka. Iako smatraju da ova vlada ne zaslužuje povjerenje - socijaldemokrati nisu sigurni u to da bi do novih izbora moglo doći. Ja se ne bih žurio s nikakvim potpisima, jer moramo biti svjesni da ovisi o stavu većine i kako će se oni u tome postaviti. I dalje imaju najveći broj ruku koji može raspustiti Hrvatski sabor, kazao je Domagoj Hajduković.

HDZ oporbi odgovara u FB objavi u kojoj su naveli oporbene zastupnike i njihove prijašnje izjave vezano za to kako pravosudna tijela nisu neovisna od HDZ-a, te poručili. - Eto, sve je to "dosljedna" oporba do neki dan zborila. Pljuvala je po pravosudnim tijelima i policiji nad kojima je, kao, HDZ "stavio šapu", problematizirala tajminge postupaka, postupanja, tražila demontažu DORH-a… No nakon uhićenja ministra Horvata - druga ploča. Verbalni salto mortale, kažu. 

Vladajući, dakako, ne smatraju da je pravo vrijeme za nove izbore. - Kada Hrvatska ima jedan proces kojim se miče prema europskoj jezgri ulazak u euro i Schengen, sam po sebi neće riješiti sve ali bit će puno teže bez toga. To su dva procesa koja traže političku stabilnost, poručio je Davor Ivo Stier. Koalicijski partneri Reformisti, Plenkovićevu Vladu još podržavaju. Zazivanje prijevremenih izbora smatraju očekivanim, ali i manjkavim. - Argumenti s kojima oporba izlazi su neuvjerljivi. Niti imaju lidera, niti imaju plana, niti imaju rješenja. To je nešto što mene brine, ali nemam ništa protiv, dapače - da se ide na izbore, poručio je Radimir Čačić. 

Dok se očekuje imenovanje novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, o većim promjenama na ministarskim dužnostima ne razmišlja ministar Butković. U međuvremenu, Darko Horvat preko odvjetnika namjerava aktivirati saborski mandat, što bi se trebalo dogoditi nakon što izađe iz pritvora i to potvrdi Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

IZVOR: HRT

 

Pročitano 1020 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.