Četvrtak, 06 Veljača 2020 14:12

„Prijatelji životinja“ ministru unutarnjih poslova predali 60 tisuća potpisa građana za zabranu petardi

Meni je veliko zadovoljstvo da ste prepoznali i našu dobru namjeru i činjenicu da smo na istom poslu. Zakoni se donose zbog građana i oni moraju biti u funkciji kvalitetnijeg života - naglasio je ministar Božinović prilikom preuzimanja potpisa građana. 

Predsjednik udruge za zaštitu i prava životinja „Prijatelji životinja“ Luka Oman, predao je danas, 6. veljače, u društvu svojih suradnika potpredsjedniku Vlade RH i ministru unutarnjih poslova dr. sc. Davoru Božinoviću kutiju sa 60 tisuća potpisa građana prikupljenih na peticiji za zabranu petardi, ali i ostalih pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3, za koje se nada da će, uz komentare javnosti na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji je u proceduri e-savjetovanja, biti dodatna potvrda koliko snažno velika većina građana podržava prijedlog MUP-a za zabranu petardi i redenika iz navedenih kategorija tijekom cijele godine.

-  Velika mi čast predati 60 tisuća potpisa građana koji su dali glas da se uvede mir i dobro, ono što svi želimo, a da za to imamo jasan zakonski temelj, zakonsku zabranu, prvenstveno petardi i redenika, koji zaista ničemu ne služe nego za stvaranje straha, nemira i terora među građanima, ali i među životinjama koje nažalost također stradavaju – uvodno je rekao Luka Oman, spomenuvši da pritom nitko ne broji ozljede životinja, stradavanja divljih životinja i zagađenje okoliša.

Oman je naglasio da je njihova misija vratiti nekadašnju situaciju, odnosno potpunu zabranu F2 i F3 kategorije, uz dozvoljavanje F1 kategorije i vatrometa, a da su također uočili i dvije nelogičnosti u dosadašnjem zakonskom rješenju, odnosno dopušteno pucanje u danima između Božića i Nove godine, kada se ništa ne slavi, te dozvolu prodaje od 15. prosinca, što u praksi dovodi do toga da pucnjave, iako još zabranjene, započnu već od tog datuma početka dozvole prodaje.

-  Zahvaljujemo na tome što ste prepoznali volju građana i da zaista zakoni trebaju štititi i građane i životinje i okoliš, … i što vi kao ministar ulazite u povijest kao ministar koji je stao na kraj petardama i redenicima – zaključio je predsjednik udruge „Prijatelji životinja“.

- Naša polazišna osnova bila je da se možemo veseliti, slaviti, a da pritom nitko ne bi trebao patiti i pogotovo biti ozlijeđen. Ukoliko krenete od takve premise onda je logično da ovaj zakon zabranjuje petarde, jer teško je naći nekakav suvisao razlog zašto bi se one koristile. Pogotovo kad znamo da jedan broj ljudi, pogotovo mladih, odnosno djece zbog toga strada i snosi posljedice cijeli život, a mi smo kao društvo, kao država učinili sve da i na ovaj način pokažemo da to više neće biti dopušteno, a što se tiče sustava (unutarnjih poslova) on će voditi računa da se sve propisano efikasno provede u praksi – rezimirao je ministar Božinović povod pristupanju izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima, rekavši kako je i MUP uočilo nelogičnost koju je i Oman spomenuo - nezakonitu upotrebu već od datuma dopuštenja prodaje - te naveo da je to nešto čemu se također treba stati na kraj.

- Meni je veliko zadovoljstvo da ste prepoznali i našu dobru namjeru i činjenicu da smo na istom poslu. Zakoni se donose zbog građana i oni moraju biti u funkciji kvalitetnijeg života, i sigurno da se nećemo zaustaviti, već idemo dalje. MUP je to pokazalo cijelim nizom zakonskih promjena. Osluškujemo bȉlo ljudi i nastavljamo tim putem potpuno angažirani i fokusirani – zaključio je ministar zahvalivši na dolasku i angažmanu pri ovoj peticiji: „Nije to mali posao senzibilizirati javnost u toj mjeri, i tu imate moje poštovanje, a ja se nadam da ćemo i mi sa svime što radimo zaslužiti i vaše poštovanje.“  

Više informacija

  • Foto izvor: MUP
Pročitano 3715 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.