Subota, 12 Rujan 2015 14:19

Pravilnik napisan, hrana se više neće bacati

Nakon šest mjeseci intenzivnog rada, završen je Prijedlog Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje koji bi trebao osigurati izgradnju kvalitetnog sustava za doniranje hrane svim pojedincima i obiteljima koje se nađu u potrebi – piše portal televizije N1

Osnivanje Banke hrane sada ovisi samo o poštivanju obećanja i rokova prema kojima bi ministar poljoprivrede trebao staviti Pravilnik na snagu u roku od idućih mjesec i pol dana, priopćen je iz Inicijative "Oslobodimo doniranje hrane PDV-a".

Među inovacijama koje su usvojene na prijedlog Inicijative za oslobođenje doniranja hrane PDV-a nalazi se:

- neobračunavanje PDV-a na hranu koja je pred istekom roka trajanja, čime Hrvatska ulazi u krug europskih zemalja koje imaju najbolje rješeno porezno rasterećenje donirane hrane;

- definiranje da hrana koja se donira mora krajnjem primatelju doći prije isteka roka trajanja;

- osnivanje tzv. Banke hrane - centralnog distribucijskog tijela zaduženog za koordiniranje svih potreba i ponuda za donacijama te osiguranje kvalitete donirane hrane i sprečavanje manipulacija.

Inicijativa očekuje od Ministarstva poljoprivrede da idućeg tjedna otvori javno savjetovanje te da osigura sredstva u državnom proračunu za provedbu planiranih aktivnosti, poput pokretanja Banke hrane, prikupljanja podataka o potencijalnim korisnicima, distributerima i donatorima hrane.

Podsjetimo kako je Europski parlament početkom srpnja pozvao sve zemlje Europske unije da što prije donesu zakone koje bi omogućili supermarketima da svu neprodanu hranu daju u humanitarne svrhe, umjesto da je bace! Europski parlament tako je unutar rezolucije o "cirkularnoj ekonomiji" prihvatio amandman kojim se države Europske unije potiču zakoni koji bi omogućili distribuciju neprodane hrane prema dobrotvornim organizacijama.

Više informacija

  • Foto izvor: Ilustracija/Pixbay
Pročitano 2989 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 12 Rujan 2015 14:22

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.