Četvrtak, 12 Siječanj 2023 14:26

Počela sezona turističkih sajmova! HTZ predstavlja hrvatsku turističku ponudu u Utrechtu

Hrvatska turistička zajednica otvorila je sezonu nastupa i predstavljanja hrvatske turističke ponude na najvažnijim turističkim sajmovima, a prvi u nizu je sajam Vakantiebeurs, koji se održava u Utrechtu od 11. do 15. siječnja. Riječ je o najvećem turističkom sajmu na području zemalja Beneluksa, koji je namijenjen poslovnoj, ali i općoj publici. U sklopu hrvatskog štanda svoju ponudu predstavlja i 15 suizlagača, odnosno hrvatskih turističkih subjekata, a nakon susreta s nekim od najznačajnijih partnera trendove na tržištu prokomentirao je Ivan Novak, direktor Predstavništva HTZ-a za zemlje Beneluksa.

„Nizozemski turistički sektor optimistično gleda na ovu turističku godinu što potvrđuju i podaci većine turoperatora koji su u novu godinu ušli sa snažnim rastom bukinga, odnosno porastima od 10 do 20 posto u prvim tjednima siječnja i to u usporedbi s istim razdobljem referentne 2019. godine. Dodatno vesele i određene promjene u ponašanju potrošača, koji se polako vraćaju svojim starim, odnosno predpandemijskim navikama što se ponajprije odnosi na rano bukiranje, za razliku od last minute potražnje koja je bila vrlo izražena unazad tri godine“, izjavio je Novak, nadodavši kako Nizozemska spada u top pet emitivnih tržišta za hrvatski kamping.

Naime, riječ je o tržištu s kojeg je u prošloj godini u Hrvatskoj ukupno ostvareno 543 tisuće dolazaka i gotovo 3,3 milijuna noćenja, što predstavlja porast od 10 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, a kako u Nizozemskoj gotovo svako četvrto kućanstvo kampira, više od polovine svih noćenja s ovog je tržišta ostvareno upravo u hrvatskim kampovima.

Dobre trendove potvrđuju i predstavnici ANWB-a, nizozemskog autokluba i vodećeg specijalista za kamping, koji taj dio turističke ponude ističu kao najotporniji zbog njegova koncepta odmora i boravka na otvorenome. Kao i ostali turoperatori na tržištu, iz ANWB-a su također vrlo optimistični za 2023. obzirom da već sada bilježe poraste prodaje od 20 posto u odnosu na 2019. zbog čega aktivno pozivaju svoje klijente da što prije rezerviraju svoja putovanja.

Dodajmo kako se među suizlagačima na sajmu Vakantiebeurs nalaze predstavnici turističkih zajednica Šibensko-kninske, Zadarske i Karlovačke županije, TZ Fažane i Bi Villagea, kao i predstavnici Kamping udruženja Hrvatske, NP Plitvička jezera, Maistre, Valamara, Plave lagune, Cresanke, Amadria Park Campinga, Valalte, Hadrie, Aminess Hotels & Campsitesa te predstavnici Camping Cres&Lošinj.

Hrvatska turistička zajednica će, nakon sajma Vakantiebeurs, turističku ponudu zemlje tijekom siječnja predstaviti i na sajmovima CMT u Stuttgartu, BOOT u Düsseldorfu te FITUR u Madridu, a tu su i sajamski nastupi u organizaciji predstavništava HTZ-a, poput nastupa na sajmu New York Travel & Adventure Show, koji se održava 28. i 29. siječnja te u sklopu kojeg je Hrvatska jedna od zemalja partnera ovogodišnjeg izdanja sajma.

Pročitano 890 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.