Ponedjeljak, 06 Veljača 2023 00:15

Ovih dana stižu uvećane mirovine, a prvi put umirovljenici će moći primati i dio obiteljske mirovine preminulog bračnog partnera

Ovih dana stižu uvećane mirovine, a prvi put umirovljenici će moći primati i dio obiteljske mirovine preminulog bračnog partnera Pixabay/Ilustracija

Gotovo 500 tisuća umirovljenika ovaj mjesec dobit će uvećani iznos mirovine - i to tri posto minimalne i 10 posto obiteljske. Prvi put umirovljenici će moći primati i dio obiteljske mirovine preminulog bračnog druga. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje primio je već oko 50 tisuća zahtjeva, a isplata bi mogla početi u ožujku. Uz to stižu promjene i za korisnike mirovina po posebnim propisima.

Zahtjev za isplatu 27 posto obiteljske mirovine preminulog supružnika možete predati tijekom cijele godine. To možete učiniti u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, Hrvatskoj pošti i putem aplikacije e-građani.

- Ukoliko se radi i podnositelju zahtjeva koji ima priznata oba prava - i pravo osobnu mirovinu i pravo na obiteljsku mirovinu,ta osoba podnosi samo zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine i on taj zahtijev može podnijeti kroz cijelu godinu prava će mu biti priznata od prvog siječnja 2023. godine, kazao je Ivan Serdar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 381 euro, a čak 65% umirovljenika živi ispod granice siromaštva, ističu Sindikati. Iako pozdravljaju sva povećanja, ističu da dugoročno nisu dovoljna.

- Jedna nova ideja umirovljeničkih udruga je isplata i 13. mirovine koja u početku ne mora biti u iznosu jedne prosječne mirovine, ali s vremenom, kao primjerice u Mađarskoj, svake godine za četvrtinu bi se povećavala ta mirovina i tako bi se svakako smanjio jaz između mirovina i plaća, kazao je Ivan Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Novost je i ukidanje zakona o smanjenju mirovine iz 2010., što je važno za one koji se koriste mirovinama po posebnim propisima.

- Planiramo to učiniti u dva koraka - prvog srpnja i prvog siječnja. Prvog srpnja bi smanjili s 10 posto na 5 posto i onda potpuno ukinuli u siječnju odnosno 1.1 2024., rekao je Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Uz ta povećanja, očekuje se i redovito usklađivanje mirovina prema inflaciji i plaćama za sve umirovljenike.

Izvor vijesti: HRT

Više informacija

Pročitano 1545 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.