Četvrtak, 18 Lipanj 2020 14:05

Od srpnja i hrvatska aplikacija za koronu

Mobilna aplikacija COVID-19 za evidenciju kontakata u Hrvatskoj bit će spremna idući mjesec, rekli su u tvrtki APIS čiji stručnjaci izrađuju tu aplikaciju za hrvatsko tržište, piše u četvrtak Jutarnji list.

Početak primjene aplikacije uvjetovan je pravnim i tehnološkim preduvjetima. "To se prije svega odnosi na dobivanje odobrenja za korištenje i uključivanje Google/Apple tehnološke podrške za područje Hrvatske, što zajednički koordiniramo s Ministarstvom zdravstva i kompanijama Google i Apple", kaže se u odgovoru APIS-a. 

Prema neslužbenim informacijama Ministarstvo zdravstva već je uputilo zahtjev Appleu i Googleu za registraciju aplikacije u Hrvatskoj. 

U APIS-u navode kako je aplikacija u fazi intenzivnog razvoja. "Trebamo definirati završne detalje korisničkog sučelja i unijeti epidemiološki model tj. parametre za bilježenje kontakata te izračun za stupanj rizika od zaraze. Potom slijedi testiranje i odobrenje na najvišim razinama jer će to biti jedina aplikacija za Hrvatsku. Na kraju treba proći postupak objave za storeove Applea i Googlea kako bi aplikacija bila dostupna korisnicima", ističu u APIS-u. 

Ova informacija dolazi dan nakon što je Europska komisija objavila da su se države članice Europske Unije dogovorile o potrebi tehničke operabilnosti različitih aplikacija država članica na teritoriju cijele EU. Odnosno da aplikacija iz jedne države normalno funkcionira u drugim državama, što je posebno važno za turističke države kao što je Hrvatska. Nakon dogovora da aplikacije moraju raditi na teritoriju cijele EU prići će se tehničkoj realizaciji ovog dogovora. 

Kao što je već prije najavljeno, hrvatska aplikacija funkcionirat će na potpuno dobrovoljnoj bazi. Svaka akcija bit će dobrovoljna - čak i to da osoba koja je zaražena to i upiše u aplikaciju, što je glavni preduvjet da se njezini kontakti upozore da su bili u doticaju s njom. Putem aplikacije neće biti moguće geolociranje vlasnika aplikacije i njegova mobitela, piše u četvrtak Jutarnji list.

(Hina) 

Pročitano 1954 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.