Nedjelja, 12 Rujan 2021 21:23

Od ponedjeljka popis stanovništva 'bez papira': Doznajte kako možete upisati sebe i svoju obitelj i kolike su kazne ako varate

Ilustracija Ilustracija Pixabay

Prvi digitalni popis stanovništva, "bez papira", u Hrvatskoj počinje u ponedjeljak 13. rujna od kada se građani mogu samopisati putem sustav e-Građani, a u drugoj fazi, od 27. runja na teren izlaze popisivači koji će putem osobnog intervjua popisati one koji se nisu samostalno popisali.

Sve je spremno za sutrašnji popis stanovništva, kazala je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković u razgovoru s Ivanom Brkić Tomljenović u Dnevniku Nove TV i dodala da se nada da neće biti pada sustava.

Možete se popisati putem interneta ukoliko posjedujete jednu od vjerodajnica kojom pristupate sustavu e-građani. ''Dozvolili smo da je jedan član kućanstva koji ima vjerodajnicu dovoljan da popiše sve ukućane'', pojasnila je Brković za Dnevnik.hr

Ako, primjerice, baka živi u susjednoj kući, možete popisati i nju ako ima vjerodajnicu. ''Ako je nema, još je uvijek stigne izvaditi i ne mora ići u poslovnicu FINA-e tijekom trajanja prve faze popisa - od 13. do 26. rujna'', kazala je Brković.

Što se elektronskog koda tiče, Brković je kazala da, ukoliko nekoga nema tjednima u stanu, može se predati predstavniku stanara, susjedima ili zalijepiti na vrata. ''Ne može biti manipulacija jer je šifra nama kontrola obuhvata popisa, a nikome drugome ta šifra ne znači'', pojasnila je Brković.

Oni koji su se odselili u Irsku recimo, popisat će ih se tamo gdje trenutno borave. ''Koji su se odselilu u Irsku, tamo će ući u popis stanovnika'', rekla je Brković.

Kazna za netočne podatke je od dvije do pet tisuća kuna. ''Prema zakonu imamo različite izvore podataka koje ćemo koristiti'', kazala je. Istaknula je da prije nije bilo kazni, a nada se da će tako biti i ove godine. ''To nije sfera kopanja podataka, to je anketno istraživanje koje ne ulaze u sfere GDPR-a'', rekla je Brković.

Ne bave se, ističe Brković, politiziranjem kako to naziva Ivan Penava.

Što se tiče popisivača manjinske nacionalnosti, ističe Brković, preporuča se u organizacijskim uputama da na područjima gdje su prisutne nacionalne manjine da pripadnici nacionalnih manjina znaju jezik. ''Međutim, glavni uvjet je bio da imaju završenu srednju školu i da je informatički pismen te da imaju iskustva s prijašnjim popisima'', rekla je Brković i kazala da Zavod nije imao utjecaj na izbor, već županijska popisna povjerenstva.

COVID potvrdu za popisivače nisu tražili. ''Nemamo ga pravo tražiti, ali smo rekli da je poželjno'', kazala je Brković i dodala da je primjerice u Karlovačkoj županiji, u kojoj su samostalno donosili potvrde, gotovo 90 posto popisivača cijepljeno.

Kazala je da će se slijediti epidemiološke mjere i da je preporuka da se popisivanje radi na otvorenom. ''Vjerujem da će građani iskoristiti mogućnost samostalnih popisivanja'', pojasnila je Brković.

Popis se temelji, ističe Brković, na izjavi. ''Što je netko izjavio, ili popisivaču ili popunio sam u popisnici, nama je dovoljno'', objasnila je.

Rezultati će biti dostupni šezdesetak dana nakon završetka popisa.

Više informacija

Pročitano 6147 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.