Subota, 07 Kolovoz 2021 15:37

Od idućeg tjedna cijepljenje moguće u ljekarnama, građani će moći odabrati cjepivo

U tri ljekarne, po jedna u Bjelovaru, Požegi i Šibeniku, do kraja sljedećeg tjedna moglo bi početi cijepljenje građana protiv covida-19, a njima će se priključivati druge ljekarne čim budu organizacijski i kadrovski spremne za taj posao, piše u subotu Jutarnji list.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore (HLJK) Ana Soldo kazala je da je desetak ljekarni obavijestilo komoru da su našli liječnike koji su voljni cijepiti u ljekarnama pa bi se i one vrlo brzo mogle uključiti u taj posao. Dodaje da su riješeni informatički problemi oko načina ulaza u sustav onima koji će cijepiti u ljekarnama. Naime, sve ljekarne povezane su u zdravstveni informatički sustav koji omogućava unošenje podatak o cijepljenoj osobi.

Soldo naglašava da će se u cijepljenje za sad uključiti još barem 40 do 50 ljekarni diljem Hrvatske koje su se već najavile, te da bi iza 15. kolovoza trebao biti riješen i problem ostalih timova za cijepljenje u kojima mora biti liječnik. Objašnjava da ljekarnici ne smiju po važećem zakonu cijepiti građane i zato se moraju formirati mobilni timovi koji će dolaziti u ljekarne. Dodaje da će se cijepljenima izdavati i covid potvrde i to onima cijepljenima Johnson&Johnsonom odmah nakon prve doze, a ostalima nakon druge doze cjepiva.

Već nakon prvih najava mogućnosti cijepljenja u ljekarnama ima sve više upita građana koji bi se željeli cijepiti u njima najbližoj ljekarni. Poglavito je riječ o starijim osobama kojima je odlazak do punktova u velikim gradovima problem.

Svi koji se namjeravaju cijepiti u ljekarnama morat će najaviti svoj dolazak, a moći će odabrati i cjepivo. Ljekarne će imati i osigurano ‘promatranje’ desetak minuta nakon cijepljenja, zbog mogućih alergijskih reakcija, za što će mobilni timovi biti opremljeni antišok terapijom jednako kao i na punktovima domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo kad organiziraju cijepljenje.

Riješeno je i plaćanje što znači da će oni koji će sudjelovati u cijepljenjima u ljekarnama biti plaćeni kao i timovi na punktovima na isti način i u istom iznos od strane HZZO-a.

Predsjednica HLJK-a smatra nelogičnim da ljekarnici u Hrvatskoj ne mogu cijepiti jer su tijekom epidemije u drugim zemljama upravo njihovi djelatnici cijepili veliki broj građana. Kaže da će probati do kraja godine riješiti taj problem zakonskim izmjenama jer su ljekarne zainteresirane o čemu svjedoči i to da se za cijepljenje protiv gripe prošle sezone prijavilo čak 180 ljekarni u Hrvatskoj.

“S obzirom na to da su ljekarne vrlo dostupne građanima vjerujem da će se to riješiti jer ćemo tako postići veću procijepljenost ne samo protiv covida-19 već i protiv gripe o čemu svjedoči primjer Velike Britanije gdje ljekarnici obave velik dio cijepljenja”, kaže Ana Soldo za Jutarnji list.

Više informacija

  • Foto izvor: Pixabay
Pročitano 2336 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.