Subota, 01 Siječanj 2022 16:36

Od danas zabrana stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica

Od danas zabrana stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica Pixabay/Ilustracija

Od 1. siječnja 2022. u Hrvatskoj je zabranjeno stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pozvalo je građane da u kupnju idu s platnenom vrećicom ili košarom. - piše HRT

Riječ je o zabrani na temelju Zakona o gospodarenju otpadom, a odnosi se na kategoriju plastičnih vrećica za nošenje s debljinom stjenke do 50 mikrometara.

I dalje je dopuštena upotreba vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje koje su tanje od 15 mikrometara i koje se upotrebljavaju isključivo zbog higijenskih razloga ili služe kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže sprječavanju bacanja hrane, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Lagane plastične vrećice za nošenje, koje su već stavljene na tržište i trgovci ih imaju na zalihi, moći će se rabiti i nakon 1. siječnja 2022. do isteka zaliha, uz valjanu evidenciju da su vrećice stavljene na tržište prije tog datuma.

U Ministarstvu kažu da je riječ o kategoriji plastičnih vrećica koje se najčešće pojavljuju na tržištu te se zbog debljine stjenke obično ne mogu višekratno upotrebljavati, zbog čega uvelike onečišćuju okoliš.

Plastične vrećice za nošenje koje su deblje od 50 mikrometara i koje se mogu upotrebljavati nekoliko puta i dalje se mogu prodavati, jer višekratno korištenje doprinosi sprječavanju nastanka otpada.

Vrlo lagane plastične vrećice samo na mjestima gdje se prodaje hrana

Plasiranje na tržište vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje, kako su objasnili iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, bit će dopušteno na tržnicama, u pekarnicama, ribarnicama, slastičarnicama, u prodavaonicama mješovite robe, mesnicama i na drugim mjestima gdje se prodaje hrana, isključivo zato da se u njih stavlja rasuta odnosno industrijski nezapakirana hrana, ili hrana koja je prethodno samo umotana u privremenu ambalažu, poput folija.

Vrlo lagane plastične vrećice neće se moći koristiti na prodajnim mjestima u kojima se ne prodaje hrana, poput trgovina s odjećom, obućom, kućanskim aparatima, ljekarnama, knjižarama i slično.

- Odbačene plastične vrećice su, nažalost, postale vrlo česta pojava u prirodi te će se, na temelju direktiva Europske unije, u budućnosti ići u dokidanje i ostalih oblika plastičnih vrećica za nošenje. Dotad, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poziva sve građane da od Nove godine u kupnju idu s vlastitom platnenom vrećicom ili drugim predmetima za nošenje, poput košara, te da se pri kupnji odlučuju za papirnate vrećice i slične alternative, poručili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Pročitano 2160 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.