Utorak, 25 Svibanj 2021 16:36

Od 2. kolovoza stižu nove osobne iskaznice, služit će i kao zdravstvena iskaznica, putovnica

Izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici donesene su radi provedbe Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje.

Novine koje donosi izmjena i dopuna Zakona o osobnoj iskaznici su te da će osobne iskaznice na novom čipu sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (papilarne linije kažiprsta lijeve i desne ruke) u interoperabilnim digitalnim formatima.

Izgled osobne iskaznice djelomično se mijenja u skladu s odredbama Uredbe, pa će osobna iskaznica na prednjoj strani sadržavati dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica.

Dobna granica podignuta na 70 godina

Izmjenama i dopunama Zakona izmijenjena je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje su se izdavale bez roka trajanja na način da je dobna granica s navršenih 65 podignuta na navršenih 70 godina, pa će se osobama s navršenih 70 godina osobna iskaznica izdavati s rokom trajanja od 40 godina. To u stvarnosti znači kao da se toj kategoriji građana osobna iskaznica izdaje s neograničenim rokom trajanja, ali je to izraženo u godinama kako bi se rok trajanja tih osobnih iskaznica lakše očitavao na uređajima za čitanje elektroničkih isprava.

Osobna će služiti i kao zdravstvena

Na poleđini osobne iskaznice, kako stoji u Pravilniku, nalazit će se i prostor za upis podataka o matičnom broju osigurane osobe u obaveznom zdravstvenom osiguranju, što znači da će se nova osobna moći koristiti umjesto zdravstvene iskaznice.
Nove osobne iskaznice građanima će donijeti nove mogućnosti, praktično će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU, naglašavali su iz MUP-a.
Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.

Digitalne iskaznice na mobitelima

Uvodi se i mogućnost korištenja e-osobne na mobitelima. Kako su objasnili iz Vlade, građani će nakon što podignu novu osobnu, na portalu http://www.eid.hr moći aktivirati digitalnu iskaznicu i to kroz tri koraka.

Izvor vijesti: HRT

Više informacija

  • Foto izvor: Ilustracija Pixabay
Pročitano 3469 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.