Subota, 15 Lipanj 2019 18:30

Obitelji poginulih svečano otkrile spomen obilježje na plaži Soline

Povodom 26. obljetnice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi HV Marijana Pulića, Joze Tomića, Karla Paića te dvoje civila Lidije Vrankulj i Danijele Vidaković ,Grad Biograd i Udruga 1.A. satnije 113. Šibenske brigade, otkrili su spomen obilježje na plaži Soline . Grad Biograd i Udruga 1.A.satnije 113. Šibenske brigade zajednički su inicirali i pokrenuli ovu akciju otkrivanja spomen obilježja, koje je osmislio slikar i arhitekt iz Knina Milan Zoričić, a isklesao Marijan Gverić iz Vrlike.

Tog tragičnog dana 14. lipnja 1993. godine, ničim izazvani pobunjeni Srbi napali su Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, s tzv. „zvončićima“ koji su padali na civilne ciljeve odnosno plažu Soline. Tijekom raketiranja u svega nekoliko trenutaka, poginulo je čak pet mladih osoba, : Lidija Vrankulj iz Polače, Danijela Vidaković iz Biograda, Marijan Pulić iz Bičine, Jozo Tomić iz Širokog Brijega i Karlo Paić, dok ih je osmero teško ranjeno.
Izaslanstvo Grada Biograda predvođeno gradonačelnikom Ivanom Knezom i Udruga 1.A. satnije 113. Šibenske brigade položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja. Obitelji poginulih , brojni visoki uzvanici i mnogobrojne braniteljske Udruge proizašle iz domovinskog rata, Zadarske i Šibenske županije te predstavnici iz Širokog Brijega , također su položili vijence i zapalili svijeće i time odali počast ovim mladim ljudima. Počast poginulima odala je i Željka Mitrović Jurić iz Vukovara, čije je fotografija u plavom kaputiću, postala jedan od simbola stradanja Vukovara. Na početku svečanog programa Šibenska klapa Barone zapjevala je hrvatsku himnu Lijepa naša Domovino i pjesmu posvećenu svim poginulim hrvatskim braniteljima Kad se budemo gledali oči u u oči ja i ti.
Gradonačelnik Ivan Knez otvorio je skup minutom šutnje za mlade koji su svoj život ostavili na plaži Soline. DSC00083.JPG
– Okupili smo se ovdje da priznamo bol svim obiteljima koje su na današnji dan doživjele veliku traumu i izgubili svoje najmilije. Na današnji dan prije 26 godina, oko 15 sati i 30 minuta, na ovom mjestu osim 5 smrtno stradalih mladih ljudi, ranjeno je njih još osmero: Stevo Jergović, Dalibor Čović, Neven Maleš, Mladen Galić, Sebastijan Perišić, Dalibor Drlić, Tanja Tolić i Marko Kulaš. Postavljanjem ovog spomenika htjeli smo trajno obilježiti mjesto njihove pogibije i to je najmanje što možemo učiniti za njih i njihove obitelji – rekao je na kraju gradonačelnik Ivan Knez -Dragi prijatelji , vi nikada nećete biti zaboravljeni dok mi živimo , jer će mo propovijedati istinu o vama dobrohotnim ljudima. Jozo, Lidija, Marijane, Danijela i Karlo vi ste naš vječiti plamen. Gazili su ,razarali i zvjerski ubijali nedužne ljude, te su uništavali hrvatske svetinje a naročito mlade živote. Brutalan napad na civile do danas je ostao nekažnjen ali i nedovoljno ispričan. Moramo ostati dosljedni u obilježavanju njihovih pogibija, jer mi nismo kupili domovinu ali smo je skupo platili.
Neka vam je laka hrvatska gruda za koju ste dali svoje mlade živote i neka vas dragi Bog nagradi za svu vašu dobrotu, ljubav, koju ste nam za života svima pružali- rekao je Dragan Toljan Tetejac predsjednik Udruge 1.A.satnije 113. Šibenske brigade. Biogradski župnik Marin Krešić prije otkrivanja spomenika prigodnom je molitvom dao odriješenje za poginule i blagoslovio spomen obilježje u Solinama
Članovi obitelji na kraju su svečano otkrili spomenik i dobili mjesto na kojemu će se pomoliti i prisjećati svojih tragično preminulih boraca i civila. Dostojanstveno je i s pijetetom obilježena obljetnica tragične pogibije na plaži Soline uz poruku : “ Navik on živi ki zgine pošteno“.
Tekst I foto: Marko Ledenko- Mane
Pročitano 4084 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 15 Lipanj 2019 18:36

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.