Srijeda, 28 Prosinac 2022 17:09

Navala i gužve na kovinomatima! Svi se rješavaju kovanica, evo gdje ih možete naći u našoj županiji

Navala i gužve na kovinomatima! Svi se rješavaju kovanica, evo gdje ih možete naći u našoj županiji Pixabay/ Ilustracija

Do uvođenja eura broji se sitno. Doslovno. Čine to tisuće građana u cijeloj Hrvatskoj koji su u raznim teglicama, kasicama i sličnim spremnicima godinama odvajali i skupljali žute ili pak srebrne lipe i kune u kovanicama, a sada ih se mahom rješavaju.

Diljem metropole, ali i u ostalim dijelovima Hrvatske, navala je na 'kovinomate' odnosno aparate za razmjenu kovanog novca jer od Nove godine kuna odlazi u povijest, piše Večernji list. I dok se korisnici na društvenim mrežama šale kako je sitniš najbolje razmijeniti kod tete u pekari odlučili smo provjeriti gdje se sve možete riješiti kovanica i ima li potrebe za gužvom i navalom.

Najjednostavniji način korištenje je takozvanih 'kovinomata', odnosno samoposlužnih aparata koji se nalaze u sklopu dijela poslovnica Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke

Kovanice mijenjaju Fina, pošte, banke...

Prije svega, razloga za paniku i žurbu nema. Iako 1. siječnja euro postaje službena valuta, istoga dana u ponoć počinje teći i dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja što znači da ćete sve do 15. siječnja svugdje moći nastaviti plaćati u kunama i eurima.

Ako vam ostane neka uplatnica u kunama koja je izdana prije uvođenja eura (npr. uplatnica za struju, komunalno itd.) moći ćete je platiti još 6 mjeseci nakon uvođenja eura, samo će se iznos preračunati u eure po fiksnom tečaju. Ipak, ako se svojih kovanica želite riješiti i ranije, primarni kanali za to su poslovnice banaka, Hrvatske pošte i Fine. Sve komercijalne banke koje posluju u Hrvatskoj imaju mogućnost razmjene gotovog novca na šalterima bez naknade po fiksnom tečaju.

Također, u svim poslovnicama Fine moguće je obavljati razmjenu/zamjenu gotovog novca (kovanica i novčanica, kuna i lipa) u druge apoene ako poslovnica u trenutku razmjene raspolaže traženim apoenima gotovog novca.

Ako se razmjenjuje veća količina kovanica u novčanice, potrebno ih je sortirati i specificirati. Naknada FINA-e za uslugu razmjene gotovog novca iznosi 1 posto od iznosa razmjene, a minimalno 3 kune. Naknada za obavljenu uslugu naplaćuje se odmah, u gotovom novcu.

Najjednostavniji način korištenje je takozvanih 'kovinomata', odnosno samoposlužnih aparata koji se nalaze u sklopu dijela poslovnica Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke.

– Na uređaju možete uplatiti kovanice od 5, 2 i 1 kune te od 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe, a uređaj odjednom može primiti najviše 800 kovanica. Uplate provedene do 22 sata će biti evidentirane na računu isti dan, a one nakon toga najkasnije sljedeći dan, objašnjavaju iz Zabe.

PBZ također građanima omogućuje uplatu kovanica na račun bez naknade, ali uz bitno upozorenje: – Maksimalan iznos uplate prilikom jedne transakcije je 2000,00 kn, a dnevno možete obaviti više uplata kovanica u korist svog transakcijskog računa u kunama. Imate li veću količinu kovanica za uplaćivanje, ne pretrpavajte pretinac odjednom, nego obavite uplatu u više transakcija jer time izbjegavate mogućnost zagušenja uređaja, poručuju iz Privredne banke Zagreb.

Popis PBZ kovinomata pronađite OVDJE, a gdje se nalaze isti uređaji Zagrebačke banke možete provjeriti OVDJE.

 

Pročitano 2203 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 28 Prosinac 2022 22:15

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.