Ponedjeljak, 24 Kolovoz 2020 16:54

Ministarstvo izdalo detaljne upute za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola

Danas su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljene Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola
Upute su predstavili ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs i dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te ujedno koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021., a detaljno su objašnjenje na portalu 24sata s kojeg pernosimo

Fuchs je ranije potvrdio kako će školska godina početi 7. rujna u svim županijama te kako će, u skladu s epidemiološkom situacijom, lokalni stožeri moći davati dozvole pojedinim ravnateljima i školama da se pojedine mjere pojedinoj školi na pojedinom mjestu olabave ukoliko situacija ne zahtjeva rigoroznije varijante. 

Osnovna pravila 

- Ova uputstva odnose se na djecu predškolske i školske dobi. Upute su pisane na način da svaka škola i vrtić mora napraviti sve što se može i prilagoditi se specifičnostima jer su uvjeti drugačiji diljem Hrvatske. Osnovno pravilo je da u školu ne ide onaj koji ima simptome ili ima saznanja da je zaražen. Treba održavati razmak, treba odvajati druge i smanjiti kontakte, treba održavati higijenu i redovito provjetravati - poručila je dr. sc. Ivana Pavić Šimetin. 

Predlaže se dvosatna ili trosatna nastava, odnosno blok-sati predmeta, te rad u dvije smjene za one koji nisu dosada imali takvu praksu. 

Pravila za starije učenike i srednjoškolce 
- Za učenike od 5. do 8. razreda je pitanje distance 1,5 metar, a za srednjoškolce i do 2 metra. Ako su iscrpljene sve druge mogućnosti, može se razmišljati o turnusima da jedni učenici idu u jednom periodu, drugi u drugom, ovisno o tome kako će pojedina škola smatrati da je najbolje - rekla je.

Fuchs objasnio u kojem slučaju učenici trebaju nositi maske

- Maska ili vizir za učitelje koji čekaju da po dijete dođe roditelj. Treba imati i prostor za čekanje. Maske su obavezne kod intimne njege djeteta, to se odnosi na malu djecu. Obavezne su tijekom komunikacije djelatnika škole međusobno, za roditelje i druge koji ulaze u škole, iako taj ulazak treba smanjiti na minimum. U javnom prijevozu u skladu s već doneseim odlukama. Za pomoćnike u nastavi, zdravstvene djelatnike, za "trećeg" odgajatelja, obavezne su za učenike od 5. razreda i srednje škole, kao i nastavnike, ako se u učionici ne može postići razmak od 1,5 do 2 metra. Ako se može postići razmak, za učenike ne trebaju maske, ali za nastavnike treba dok su na hodniku ili u zajedničkim prostorijama - poručila je. 
Apelira se i na roditelje da svaki dan trebaju izmjeriti temperaturu djeci prije nego što odu u školu, dok bi srednjoškolci to trebali sami raditi. 

Pravila za djecu od 1. do 4. razreda 

- Za učenike od 1. do 4. razreda se treba i upisati ta temperatura svaki dan. Kada se utvrdi kod nekog djeteta u školi da ima znakove zaraze, jako je važno da se takvo dijete, ako se dogodi kod kuće, ne dovodi u školu, a ako se dogodi u školi, da ga se odvoji od ostalih učenika i pozove roditelja. Nastavnici trebaju odmah napustiti ustanovu ako imaju simptome. Ravnatelj odmah treba javiti epidemiologu svako grupiranje ljudi sa sumnjom na Covid-19 - poručila je i dodala da se grupiranje odnosi na slučajeve u kojima se primjerice zarazi dvoje ili više učenika u jednom razredu. 

- Tada započinje epidemiološki nadzor koji ovisi o pravilima struke, ali ipak moramo biti svjesni da će to za školu i vrtić završiti izricanjem mjera samoizolacije za sve one koji su bili u kontaktu s pozitivnim učenikom, djetetom ili nastavnikom, što će biti u praksi jedan razredni odjel - poručila je. 

Mjere se mogu ukinuti ako je situacija dobra 

Ravnatelj u dogovoru sa stožerima može zatražiti da se dozvoli spajanje razreda i odvijanje normalnog nastavnog procesa ukoliko je epidemiološka situacija povoljna. Ista stvar je i za srednje škole. 

- Nošenje ili nenošenje maski ovisi o distanci učenika. Sve mjere idu time da se čim manje drugih osoba miješa i dolazi u kontakt s jednim razredom i to se pokušava dobiti s blok-nastavom ili podjelom razreda na pola da bi se osiguralo dovoljno široki prostor. Sva djeca koja se kreću školskim hodnicima moraju nositi maske, kao i transportu do škole. To su osnovne stvari modela, mogu odmah i najaviti da je u pripremi daleko širi dokument koji ove osnovne postulate koji razrađuje ovu priču u različitim scenarijima i trebalo bi olakšati ravnateljima i ostalim dionicima - poručio je ministar. 

Što je s maskama? 

Što se maski tiče, ministar je rekao da će ministarstvo pomoći, no ističe kako bi on "kupio četiri platnene maske" kako bi dijete dnevno imalo dvije i dvije zamjenske za idući dan, dok se prve ne operu. 

- Dio osnivača je na razini gradova i županija već spomenuo da će osigurati maske za učenike, ja sam to spomenuo na sastanku sa županijskim stožerima, mi očekujemo da se oko toga potrude i osnivači škola, ali ako oni zapnu, onda ćemo uskočiti i mi - rekao je. 

Online nastava

Ministar je napomenuo i da postoje dva scenarija za online nastavu. 

- Jedan je kada cijeli razred pošaljete u samoizolaciju jer je netko od učenika ili nastavnika pozitivan. 

- Druga varijanta je podjela razreda da bi se dobio dodatni prostor kako bi se dobila distanca. Nastava se sinkronizira. Oni koji su u učionici, slušaju gradivo licem u lice, a onaj drugi dio prati to online. Upravo zbog toga se u ciklusima, ako se radi o podjeli razreda, te grupe rotiraju. One se mijenjaju da svi imaju isti broj sati licem u lice i preko ekrana - poručio je. 

Fuchs je istaknuo kako je najnepovoljnija varijanta da djeca budu cijelo vrijeme kod kuće i da je zato došlo do izrade novih uputa. 

Pavić Šimetin rekla je kako škola ne treba obavještavati epidemiologe ako bude samo jedan slučaj koji pokaže simptome korona virusa. No, ukoliko se pojavi više njih, kao što je i napomenula, primjerice dvoje u jednom razredu, ravnatelji trebaju obavijestiti epidemiologe koji onda provode nadzor. 

- Za jedno dijete se neće raditi panika - poručila je.
 

Više informacija

Pročitano 3011 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.