Nedjelja, 09 Srpanj 2023 11:46

Iznajmljivanje na crno: Veliki izazov za hrvatski turizam

Vlasnici kuća za odmor, domaći i inozemni, često ne prijavljuju dolazak ni sebe ni svoje goste. Taj trend rezultira rastom nekomercijalnog smještaja, što otvara prostor za nelegalno iznajmljivanje, što je postao veliki problem u Hrvatskoj.

Prema procjenama, broj noćenja mogao bi biti za 30 posto veći od prijavljenog, što sugerira velik broj onih koji iznajmljuju na crno. Ovaj nelegalni sektor smještaja danas obuhvaća gotovo 700 tisuća kreveta, čak više od kreveta u legalnom privatnom smještaju.

Neke od kuća se iznajmljuju prije nego što dobiju potrebne dozvole i kategorizaciju. Ovo dovodi do situacija gdje neki, iz neznanja ili namjerno, iznajmljuju na crno.

U Umagu, gdje je sve više kuća u vlasništvu stranaca, rast nekomercijalnog smještaja iznosi 40 posto u razdoblju od 2019. do 2023. Direktor TZ-a Umag, Milan Popović, ističe da oni imaju blizu 20 tisuća ležajeva u nekomercijalnom smještaju, što je samo polovica stvarnog broja.

Turističke zajednice planiraju pojačano pratiti situaciju na terenu, a pozivaju i stanovnike da prijavljuju sumnje na ilegalno iznajmljivanje. Ovakva praksa ne samo da narušava tržišnu utakmicu, već i nanosi štetu ugledu turističke ponude.

Izvor: HRT

Pročitano 5314 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.