Srijeda, 17 Ožujak 2021 20:33

Hrvatska pozdravlja svaki dokument koji će olakšati turistička kretanja putem ujednačenih i predvidljivih pravila

Europska komisija je danas donijela zakonodavni prijedlog o uspostavi zajedničkog okvira za digitalnu zelenu potvrdu ili tzv covid putovnice.

Potvrde će se izdavati u digitalnom ili papirnatom obliku. Obje će verzije imati QR kod koji sadržava nužne osnovne informacije i digitalni potpis kako bi se osiguralo da je potvrda vjerodostojna. Potvrde će biti besplatno dostupne na službenim jezicima države članice izdavateljice i na engleskom jeziku, a očekuje se da budu implemetirane do ljeta tj. od 01.lipnja.

Ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac izjavila je kako Hrvatska pozdravlja svaki dokument koji će olakšati turistička kretanja putem ujednačenih i predvidljivih pravila.

EK je danas donijela važan prijedlog o zajedničkom okviru za priznavanje certifikata kojim bi se trebalo olakšati slobodno kretanje za vrijeme pandemije. Kao turistička zemlje, Hrvatska pozdravlja svaki dokument koji će olakšati turistička kretanja putem ujednačenih i predvidljivih pravila. U predstojećim raspravama u Vijeću koje mora usuglasiti konačnu verziju dokumenta zalagat ćemo se da najavljeni certifikat ni u kojem obliku ne predstavlja ograničavajući faktor slobodnom kretanju, kao i da on ne bude diskriminatoran. Paralelno uz pripreme za usvajanje ovog dokumenta na razini EU, Vlada RH redovito koordinira stavove vezano uz uvjete prelaska granice, imajući u vidu epidemiološku situaciju u RH, kao i na emitivnim tržištima. Također se intenzivno razgovara o olakšavanju kretanja s državama članicama Europske unije, kao i trećim državama.” istaknula je Brnjac te naglasila kako bi se osigurala predvidljivost za poslovne subjekte u turizmu, Vlada će pravovremeno donijeti detaljnu odluku o uvjetima za ulazak turista u RH, koja će biti na snazi najmanje do uspostavljanja zajedničkog europskog modela.

Izvor: HRTurizam

Pročitano 1814 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.