Srijeda, 01 Rujan 2021 17:16

Gosti u kafićima moraju imati maske dok ne sjednu za stol

Fotografija je ilustrativna Fotografija je ilustrativna Pixabay

Unatoč podacima o porastu broja novozaraženih nakon devet mjeseci otvoreni su unutrašnji djelovi kafića. I dalje se poziva na pridržavanje epidemioloških mjera, a epidemiologinja Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za podnevnik Dnevnik HTV-a podsjetila je da gosti u kafićima dok dođu do stola moraju imati masku. Vjeruje da četvrti val epidemije neće biti gori od prethodnih budući da su koronavirus mnogi već preboljeli, a više od 50% ljudi je cijepljeno. O eventualnoj trećoj dozi cjepiva još se razmatra, ali će više podataka biti idućih dana.  

- Gosti u kafiću masku kod stola mogu skinuti. Ako idu u toalet onda će opet staviti masku, kao i prilikom izlaska iz kafića. Znači, tijekom sjedenja masku ne trebaju imati, kazala je Pem Novosel za HRT Osim toga potreban je i fizički razmak od dva metra, ali ako se radi o članovima iste obitelji onda mogu i bez razmaka sjediti. Bitno je dezinficirati ruke prilikom ulaska, a osoblje treba svakodnevno kontrolirati temperaturu. Dakako, ako imaju bilo kakve simptome, onda ne bi trebali raditi. A niti gosti ne bi smjeli doći u kafić, ako imaju simptome, napomenula je. Bit će posluženi samo gosti koji sjede u kafiću Gosti u kafiću neće smjesti stajati, odnosno bit će posluženi samo ako sjede. Time se omogućava održavanje fizičkog razmaka, istaknula je i dodala da je vrlo bitno prozračivanje prostorija.
- Situacija se pogoršava, iako još možemo reći da je solidna. Ali ako nastave brojke rasti onda u dogledno vrijeme će se mjere morati opet postrožavati, kaže Pem Novosel. Strože mjere su moguće ako se poveća broj hospitaliziranih
Ne može reći je li opravdano otvaranje kafića s obzirom na porast broja novozaraženih, ali razumije iz kojih je razloga to učinjeno. Ponavlja da su moguće strože mjere ako se poveća broj hospitaliziranih. 
Četvrti val epidemije je počeo, nadamo se da neće doći do situacije koja će biti lošija od prošle jeseni. S obzirom na to da je veliki broj preboljeo koronavirus i da je više od 50% populacije primilo barem jednu dozu cjepiva, očekujemo da četvrti val neće biti gori od prethodnih. - Što se tiče treće doze cjepiva, ona se preporuča samo za imunokompromitirane i starije osobe te eventualno za zdravstvene djelatnike i djelatnike za starije i nemoćne kojima možda pada razina zaštitnih protutijela, jer su se prvi cijepili. Odluka o tome se još razmatra, osluškuju se i preporuke međunarodnih tijela pa će se u skladu s tim i donijeti odluka, izjavila je Pem Novosel. Delta-varijanta je dominantna
Govoreći o tome da je broj hospitaliziranih veći nego u isto doba prošle godine kazala je da je situacija poprilično neizvjesna te se nada da ćemo optimistično proći kroz ovu jesen. 
- Ne možemo dakako, biti sigurni, jer se sada radi o novim varijantama, posebno delta-varijanti koja je postala dominantna, dodaje.

Covid-potvrde - gdje će sve biti potrebne?     
Hoće li covid-potvrde biti obvezne za ulazak u domove za starije ili u bolnice te hoćemo li ih npr. morati pokazivati prilikom ulaska u trgovačke centre, upitala je novinarka Ruža Ištuk. 
- Odgovor na to će dati Stožer. Ali što se tiče bolnica, opravdano je tražiti covid-potvrdu osoba koje se pripremaju za duži boravak u bolnici ili za neki zahvat koji npr. stvara aerosol, izjavila je Pem Novosel.
Smatra da se covid-potvrda ne bi trebala biti zahtijevati npr. prilikom ulaska u trgovačke centre. Dodaje da se i oko tog pitanja struka malo razilazi, ali da se ovih dana upravo dogovaraju oko takvih mjera.   

Više informacija

Pročitano 2317 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.