Nedjelja, 15 Kolovoz 2021 23:59

Cijene rastu na tržištu nekretnina u Šibensko-kninskoj županiji - infrastruktura ne prati povećanje broja stanovnika

Cijene rastu na tržištu nekretnina u Šibensko-kninskoj županiji - infrastruktura ne prati povećanje broja stanovnika Snimka zaslona HRT

Cijene rastu na tržištu nekretnina, pa i u Šibensko-kninskoj županiji, gdje se za četvorni metar apartmana u novogradnji traži i do 3 i pol tisuće eura. No u mjestima u kojima "niču" objekti s apartmanima, građani upozoravaju - infrastruktura ne prati povećanje broja stanovnika.
Ekipa HRT-a snimila je prilog o stanju na tržištu nekretnina, ali i o problemima koje prate povećanu apartmanizaciju.

Terasa, pogled na morsko plavetnilo, blizina plaže. Takav objekt u Vodicama - nudi sve što kupci žele.

- Ta zgrada je u visokom roch-bau prodana u roku od 7 dana i to za otprilike 2500 eura po metru kvadratnom, navodi Iva Milutin, agentica za promet nekretninama

- Lokacija, lokacija i opet lokacija - nosi tu cijenu, uvjerena je Divna Bulat, predsjednica županijskog Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

A prvi red do mora - "nosi" i do 3500 eura za četvorni metar.

Cijene rastu jer rastu i troškovi gradnje, a nakon lanjskog zastoja i potražnja se vinula u nebo.

- Broj kupaca se povećao za 30% dok je prodaja čak narasla za 100% u odnosu na prošlu godinu, rekao je vlasnik agencije za promet nekretninama Philipp Drescher.

- Ne znam jesmo li imali i jedan dan da nismo imali obilazak. To su po 3-4 obilaska dnevno, sve su manje više stranci, rekla je agentica Milutin.

Prema burzi nekretnina (izvor: www.burza-nekretnina.com) u dosad rekordnoj 2019. zabilježeno je više od 7000 transakcija u kojima su kupci bili stranci.

A ovogodišnja statistika zasad pokazuje uzlaznu putanju.

- Omjer potražnje i ponude je sad u srazmjeru da je veća potražnja za takvim stvarima nego što je sama ponuda novogradnje, jer naravno dugo se čekaju građevinske dozvole - to je rak rana naše županije, smatra Bulat.

Druga "rak-rana" je infrastruktura. Nekoć pitoreskna mjesta, poput Grebaštice kod Šibenika, danas su "načičkana" zgradama s apartmanima, bez dovoljno parkirnih mjesta ili kanalizacije.

- Imajući u vidu da je naša vala uska, relativno i plitka, ako se to ne rješi u što skorije vrijeme imat ćemo velike, velike probleme. U pitanju je naša budućnost, istaknuo je predsjednik Mjesnog odbora Grebaštica Branko Peran.

Na koju zasad ne mogu utjecati.

- Možda kroz zborove mještana, ali da se i nas nešto pita jer, ponavljam, ovo se može nastaviti pa je pitanje gdje će to završiti, naglasio je Peran.

Izgradnja sustava odvodnje tek je u planu, no pritisak ulagača i kupaca jača. Pa je izazov za budućnost: pomiriti suprotstavljene interese. I zadržati bar dio Jadrana kao iz turističkog slogana - kakav je nekad bio.
 

Više informacija

Pročitano 2673 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.