Petak, 19 Veljača 2021 13:44

Ako se cijepite AstraZenecom, vjerojatno nećete trebati nositi masku

Ako se cijepite AstraZenecom, vjerojatno nećete trebati nositi masku Pixabay

U Hrvatsku bi idućeg tjedna, kada počinje druga faza cijepljenja protiv covida-19, trebalo stići 23.400 doza Pfizerova cjepiva, 16.800 doza Moderne i 52.658 doza AstraZenece, najavio je u petak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Danas je u Hrvatsku stiglo 33.000 doza cjepiva AstraZenece, a do kraja ožujka trebalo bi stići više od 700.000 doza, ako svi ispune svoje obveze, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Završetak druge faze cijepljenja teško je predvidjeti, budući da u skupinu građana koji dolaze na red za cijepljenje - stariji od 65 godina i kronični bolesnici, ulazi oko 1,3 milijuna ljudi, napomenuo je.

Na pressici Stožera Capak je komentirao izjavu i da reda nema te da je riječ o klasičnom balkanskom poslu. 

- Red se može napraviti kad se kupuju sir i vrhnje, ali takvog reda kada je riječ o cijepljenju ne može biti. Taj plan je nastao još kad se nisu znale količine cjepiva, nisu se mogli predvidjeti viškovi. Ministarstvo zdravstva nije planiralo ni organiziralo cijepljenje ali ga nadgleda. Ako se uoči nepravilnost, naš zadatak je da interveniramo, što smo napravili. Ovakvo masovno cijepljenje se organizira prvi put i mnogi su elementi koje nije bilo moguće predvidjeti. Nastojimo se organizirati u hodu na optimalan način, kaže Beroš.

Capak je odgovorio i na piranje o raspletu situacije nakon što se procijepi dio stanovništva.

- Teško je procijeniti kad će se to dogoditi, ali i kad procijepimo veći dio populacije, problem je što ne znamo koliko traje imunitet kod onih koji su preboljeli covid. Kad naraste broj imunih, bilo da su se cijepili ili preboljeli, neće biti toliko osjetljivih u populaciji da bi se virus mogao širiti i raditi nam probleme. Očekujemo bolju situaciju pred ljeto. AstraZeneca je pokazala da njihovo cjepivo štiti i od transmisije, dakle ako se cijepite time ne možete ni širiti virus. Dakle, ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete trebati nositi masku jer vam se virus ne može replicirati na sluznici nosa. Nemamo takvu informaciju za druga cjepiva, rekao je Capak a objavio Jutarnji list

Više informacija

Pročitano 1948 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.