Četvrtak, 05 Kolovoz 2010 00:14

Svečanost „Od Gospe do Gospe“

Zavjetna procesija Blaženoj Djevici Mariji za očuvanje hrvatskih otoka
- 7. i 8. kolovoza 2010. -

gospa7. i 8. kolovoza ove godine na otoku Prviću, u Šibensko-kninskoj županiji, održati će se prva Zavjetna procesija Blaženoj Djevici Mariji za očuvanje naših otoka. Svečanost predstavlja zajedništvo kršćana naše domovine u vjeri i molitvi da se riješi stoljetna „pošast" izumiranja otoka koja danas prijeti potpunim nestankom ovih naših bisera i njihovih kulturnih identiteta. Svojim pjevanim molitvama svečanost će uveličati mnoge eminentne crkvene pučke pjevačke skupine s područja cijele Dalmacije, koje kao svoju tradiciju njeguju glagoljaško pjevanje (Kolan, Jelsa, Rogotin, Tugare, Jezera), te naravno i pučki pjevači župa domaćina.

Događanja započinju u subotu, 7. kolovoza, u 18.00 sati, snimanjem milenijske fotografije poznatog hrvatskog fotografa Šime Strikomana, čija je tema ovaj put najpoznatiji „Prvićanin": Faust Vrančić. Naime, ovaj znameniti hrvatski znanstvenik kroz svoj život bio je usko povezan s otokom Prvićem koji se tada nalazio u posjedu njegove obitelji. Na povezanost s Prvićem ukazuje i činjenica da se njegovo posljednje počivalište nalazi upravo u župnoj crkvi „Gospe od Anđela" u Prvić Luci. U čast ovom velikom izumitelju, u Prviću će uskoro biti sagrađen i spomen muzej u kojem će se posjetitelji moći pobliže upoznati s životom i izumima Fausta Vrančića.
Centralni događaj svečanosti „Od Gospe do Gospe" jest pjevana Večernja molitva s zavjetnom procesijom od Prvić Luke ka Šepurinama, koja će održati istog dana u 19.30.
Odmah po završetku procesije, u 21.00, u župnoj crkvi u Šepurinama, skupine sudionice manifestacije održati će zajednički koncert crkvenih glagoljaških napjeva.
Dan nakon, u nedjelju 8. kolovoza, s početkom u 10.00 sati, u Prvić Luci će se održati svečana sveta misa čiju liturgiju će također uveličati skupine sudionice bogatstvom izvornih sakralnih napjeva.

www.strikoman.com

Pročitano 3401 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.