Srijeda, 29 Lipanj 2022 18:25

SAŽETAK AKTUALNOG SATA: Uskrsnice-božicnice, ACI marina, novi rotori i imovinsko pravni odnosi, ponton u uvali Tijašnica…

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vodica Aktualni sat trajao je više od dva sata u kojem su generirala se brojna pitanja i odgovori. Zbog dužine trajanja, neka pitanja su obrađena u tekstu, a neka će se obraditi kroz zasebne članke dok sve ostala pitanja možete poslušati u video zapisu.

USKRSNICE

Vijećnika Ivicu Slavicu zanimalo je hoće li i ove godine biti isplata uskrsnica koje su se prošle godine isplaćene u ovo vrijeme ili će to ponovno biti tek za četiri, odnosno tri godine. Gradonačelnik Ante Cukrov odgovorio je kako bi se ove godine umjesto uskrsnica trebale isplatiti božićnice ukoliko situacija to bude dozvoljavala. Sve ide u prilog ka tome s obzirom da je lipanj ove godine imao turističke rezultate na razini 2019. godine.

ACI MARINA

Vijećnica Meri Bandl Valeš osvrnula se je na dva pitanja koja je postavila na prošlog sjednici Gradskog vijeća vezana za ACI marinu i imovinsko pravne odnose na području rekonstrukcije ceste od hotela Orion do Zatonske ulice.

Pitanje vezano za ACI marinu odnosilo se na sklopljene dokumente, aneks ugovora i gospodarsku isplativost u koje Grad ni Županija nisu imali uvida. Nakon više pitanja i traženja, vijećnica je dobila odgovor da se radi o 0,72 kn godišnje, dok prema fiksnom varijabilnom dijelu u konačnici dobivamo još oko 100 tisuća kuna, za razliku od marine u Tribunju koja prihoduje oko pola milijuna kuna. Uvidom u dokumente saznalo bi se jesu li ti dokumenti pravovaljani i može li se raskinuti ugovor čiji aneks traje do 2030. godine. Od Grada Vodica na prošloj je sjednici zatražila da putem Zahtjeva za pristup informacijama od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobiju te dokumente.

Gradonačelnik je odgovorio da je dobio usmenu informaciju kako je vlada RH ACI marini dala koncesiju do 2030. godine, a ACI je bio dužan sveukupno investirati 250 milijuna kuna u svojih 18 marina. Navodno su uložili preko 500, no te marine nisu određene. Grad je u međuvremenu kroz osobni važeći plan povukao liniju kojom je razdvojen dio luke posebne namjene (ACI) i dio za koji smatra da bi (Grad) trebao preuzeti za svoje vezove. Gradonačelnik je pojasnio i kako je ACI državna firma, te da su se prve marine gradile još '83. godine državnim sredstvima, dok se tribunjska marina pomoću njih gradila najvećim dijelom, a kasnije koncesiju dala privatnoj firmi.

- Borit ćemo se da što više dobijemo kao Grad s obzirom na kronični nedostatak vezova, kao i važeću plansku dokumentaciju. Sigurno da 2030. godine bilo koja nova koncesija neće moći ići kao i do sada već će se mijenjati. Tu se očekuju i dugi razgovori s ACI marinom – kazao je gradonačelnik.

ACI MARINA – korištenje toaleta

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Mačukat postavio je brojna pitanja vezana za pomorsko dobro, granicu pomorskog dobra i Grada Vodica, imovinsko pravne odnose, a mi izdvajamo pitanje vezano za ACI marinu. Naime, kako je kazao predsjednik Mačukat, ACI marina radila je novi elaborat 2021. godine gdje je mijenjan dio pomorskog dobra. Područje marine na čestici 7233/3 je granica mora, ali u taj dio nije ušao dio čestice koji sada koriste za toalet koji se nalazi na 7178/1 što je u vlasništvu Grada Vodica.

Predsjednik je naveo da ACI marina pljačka Grad na sve strane i ne plaća ništa te predložio da se donese odluka da se taj toalet stavi u rentu za dva milijuna kuna ili ga neće koristiti.

- Oni su od te marine napravili jedan buvljak. Niču bankomati, trampolini… to je jedan cirkus. Stavila se ograda da bi se zapriječio prolaz građanima Vodica. Već duži niz godina napominjem da smo taoci, a dio mog aktivnog bavljenja politikom je vezan upravo na to što ACI šikanira Grad Vodice i njegove građane. Oni nam se jednostavno rugaju. Stavljaju nam na tik javne površine bez da grad išta pitaju. Građani me pitaju kako sam to dozvolio. Kako ste vi to dozvolili, vijećnici, gradonačelniče? Zamislite, oni su sponzori nogometnog kluba Šibenik. U Šibeniku nema nijedna ACI-jeva marina, a ne mogu biti sponzori našeg nogometnog kluba zato što smo mi u Vodicama budale – naveo je Marko Mačukat, predsjednik Gradskog vijeća.

Gradonačelnik je kazao da, kao što je rečeno na početku, postoji koncesija dana od strane vlade. Još kad se marina krenula graditi toaleti su ostali na korištenje Gradu Vodicama. Nakon što na uvid dobiju ugovore o koncesiji će to onda i regulirati. Također, ACI na području županije ima pet marina i ima pravo odlučiti koga će financirati.

- Naravno da smo nezadovoljni što ne financiraju naš klub. Nije potrebno govoriti ni jesmo li zadovoljni načinom na koji ACI posluje. No, kroz samu koncesiju ćemo vrlo dobro vidjeti čime upravljaju oni, a čime Grad. Ne trebamo se vraćati na to je li nam ACI bio potreban, već idemo dalje. Sigurno koncesija više neće moći ići na način kako je do sada išla. A mi ćemo sada biti na oprezu i pokušati izvući što je više moguće za Grad. Što se tiče bankomata, itekako sam sve poduzeo kako bi se isti uklonio – kazao je gradonačelnik Ante Cukrov.

NOVI ROTORI I IMOVINSKO PRAVNI ODNOSI

Vijećnica Meri Bandl Valeš osvrnula se na još jedno pitanje s prošle sjednice. Naime, nove rotore koji bi se trebali graditi u rekonstrukciji ceste od hotela Orion do Zatonske ulice najavila je bivša gradonačelnica još 2017. godine, kazavši da će se početi graditi 2018. godine. Vijećnica je kazala kako je u prosincu 2021. Dobila informacije da su imovinsko pravni odnosi riješeni i da će gradnja krenuti na jesen ove godine. Ipak, prema njenim saznanjima oni nisu riješeni s tri osobe.

Gradonačelnik je kazao da Hrvatske ceste vode kompletnu investiciju na spomenutoj dionici ceste D8 te da vjeruje da rade prema pravilima i zakonu. Prije nekoliko dana uprava Hrvatskih cesta je najavila da će ovih dana biti objavljen natječaj za izgradnju dva rotora kod pumpne stanice i na križanje Zatonske ulice i Ulice Ante Poljička, uz gradnju nogostupa i javne rasvjete. Također, dodatno će se staviti i cijev za kanalizaciju.

PROSTORNI PLAN I BAZNE STANICE

Vijećnica Meri Bandl Valeš kazala je kako su u tijeku pete izmjene prostornog plana u kojima ne postoji upis bazne stanice na zgradi policije. Također, nema ni novih baznih stanica koje su u međuvremenu osvanule na zgradi 'Ex Dekora' i u marini.

- Postoji li mogućnost razmještanja bazne stanice koja se nalazi na zgradi policije? Vjerujem da ju nitko ne bi volio imati nasuprot dnevne sobe na par metara. Reakcije čovjeka koji tamo ima kuću su mi potpuno jasne što zbog zračenja, što zbog buke koju stvara. U Europi ne postoji takva mogućnost. Zašto ta bazna stanica još nije ucrtana? – pitala je vijećnica Bandl Valeš.

Gradonačelnik je odgovorio da Grad ima zakon kojim je to regulirano te će se vjerojatno otvarati i šeste izmjene. Može se ići sa zahtjevima u situacijama gdje se smatra da to nije primjereno. Složio se da nitko ne bi bio sretan živjeti u maloj blizini bazne stanice te da će se kao gradonačelnik potruditi da u okviru zakona naprave maksimum kako bi se one izmjestile i kako bi se zabranila izgradnja novih.

UVALA TIJAŠNICA

Vijećnica Meri Bandl Valeš u novom vijećničkom pitanju navela je kako je direktorica trgovačkog društva Gradski parking d.o.o. 2019. godine jasno uputila dopis Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kao ovlaštenom koncesionaru u svrhu naplate priveza plovila u uvali Tijašnica, a isti dopis upućen je Županiji i Lučkoj kapetaniji.

Naime, radi se o fiksnom pontonu, takozvanom sunčalištu, gospodarskog subjekta Spiritos Summerplace koji služi u svrhu priveza plovila za što ne postoji legalna koncesija. Gradski parking time ne stvara prihod koji bi trebao pa je vijećnica pitala što Grad misli poduzeti.

Gradonačelnik je kazao da Grad ne može ukloniti ponton jer se radi o pomorskom dobru za čije je donošenje rješenja ovlaštena Lučka kapetanija, a provedba bi trebala ići preko Ministarstva i inspekcijskih službi.

NOVA GLAVNA KUHARICA DJEČJEG VRTIĆA TAMARIS

Vijećnicu Meri Bandl Valeš zanimalo je na temelju čega je odabrana kandidatkinja za novu glavnu kuharicu dječjeg vrtića Tamaris. Naime, vrtić je imao dvije kandidatkinje.

- Obje su HDZ-ove članice, no ne zanima me politički status ni ime ni prezime već je li osoba kvalificirana, je li došla legalnim putem ti obavlja li posao kako treba. Jedna kandidatkinja je imala tri godine radnog staža i kuharsku školu, dok je druga prekvalificirana iz trgovačke škole u kuharsku. Prva kandidatkinja je još 2015. godine poslana od strane dječjeg vrtića na doškolovanje i usavršavanje te stekla određenu diplomu. Nije mi jasno da ta ista osoba nije izabrana za glavnu kuharicu već osoba koja tu diplomu nema. Osoba koja je došla na to mjesta treba imati mentora, a mentor bi trebao biti netko tko već ima tu diplomu. Tu nema logike – kazala je vijećnica.

Vijećnica je pitala postoji li zakonska norma kojom ravnateljica vrtića može imenovati glavnu kuharicu bez natječaja bilo koje vrste, kao i zašto je vrtić kao ustanova platio doškolovanje jednoj osobi, a primi drugu. Također, kazala je kako je vrtić na trošak države mogao imati dva naučnika s biroa u trajanju od dvije godine.

Od strane gradske uprave odgovoreno je kako postoji zakonska norma da se takav natječaj uopće ne raspiše te da se sistematizacijom nekom zaposleniku samo proširuje osnova. Također, Upravno vijeće dječjeg vrtića zbog novog zakona koji zahtijeva da svaki član Upravnog vijeća mora imati minimalnu višu stručnu spremu nije moglo sazvati novu sjednicu dok se ne predlože novi članovi. Oni će se imenovati ovaj tjedan nakon čega će se raspisati natječaj za novog ravnatelja, a tek onda za novog glavnog kuhara. Tu odluku donosi ravnatelj, a Upravno vijeće bi trebalo imati valjane razloge da odbije tu odluku.

Pogledajte video

https://www.facebook.com/infovd/videos/1052753358682282/

 

 

Više informacija

  • Media: Video
Pročitano 2130 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.