Petak, 08 Travanj 2022 12:01

SAŽETAK AKTUALNOG SATA: Uređenje obalnog pojasa i Herfordske ulice, ACI marina, pitanja građana...

Sedma sjednica Gradskog vijeća Grada Vodica održana je u četvrtak u Kulturnom centru, a na aktualnom satu kroz vijećnička pitanja otvoreno je pet tema. Govorilo se o uređenju obalnog pojasa, Pitanjima građana, uređenju Herfordske ulice te o ACI marini.

Uređenje obalnog pojasa

Vijećnica Meri Bandl Valeš (LNM) na početku svog izlaganja kazala je da točke koje smo do sada imali vezano uz Bristak nisu imale dovoljno podataka. Od privatne osobe koja je zatražila privezište na prostoru Bristaka dobila je informaciju da će se napraviti nekakav mol ili šesterokuti što joj nije bilo logično te je zato zatražila uvid u dokumentaciju vezanu za uređenje obalnog pojasa Punta Blata Bristak. Na osnovu proučenih dokumenata imala je opširno izlaganje nakon kojeg je postavila više pitanja vezanih za građevinsku dozvolu za plažu Bristak, koncesije na tim plažama, o studiji za pontone, morskim konjicima i zaštiti periski u zaljevu Velike Vruje, o zarovu na Bristaku i srušenom suhozidu na potezu Bristaka.

- Građevinska dozvola izdana je 5.9.2017., pravomoćna je od kolovoza 2021. i sve što se radi, radi se prema građevinskoj dozvoli. Što se tiče koncesija, Grad je naručio studiju koja definira različite modele upravljanja plažama, a ona je dostavljena vijećnicima iz prošlog saziva iz razloga da se o tom povede rasprava. Konkretno, predviđena je izgradnja nekoliko lokala kako bi se sakrili sanitarni čvorovi i kako bi bili okosnica okupljanja oko sportskih sadržaja kao što je bazen ili teniska igrališta. Takvi detalji se mogu dati u koncesiju, nepotrebno je da dajemo cjelokupnu plažu. Stvar je promatranja i analize tih modela – kazao je Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo.

Od tri zarova na ovom području, dva su riješena kroz građevinsku dozvolu, a za jedan, koji se nalazi kod Vile Marijane, Grad je zatražio financiranje od Hrvatskih voda. Onaj koji se nalazi Grada i Općine tribunj trebao bi se riješiti kroz projekt drvenog mosta što bi dalo dodatnu draž turističkoj ponudi i omogućilo vodi da nesmetano teče.

- Za jedriličarski klub Tijat i njihov prostor predviđena je konačna točka na punti 'Golopičici' zbog najkvalitetnijeg utjecaja vjetrova. O tome se vodilo računa od 2015. kad se projekt počeo raditi te su na ovu temu održane i dvije javne tribine. Također, napravljen je elaborat prema kojem nije potrebna studija utjecaja na okoliš.

Nadalje, u Vruljama je zaštićen protok boćate vode te ona slobodno izlazi s lijeve strane dizalice. Periske imaju problem drugog karaktera te je na tom području luka i lučica teško očekivati da opstanu zaštićene vrste. Također, prije radova na šetnici, napravljeno je 40 šesterokuta koji su u funkciji kupališta za djecu, ali i zaštite plaže od utjecaja juga.

Vijećnica se nadovezala s pitanjima kako se misli financirati uređenje od 9 i nešto milijuna eura, što će biti s koncesijama ispred hotela Olympije i Imperiala te hoće li to opet biti mizerni iznosi od kojih Grad nema ništa. Gradonačelnik Ante Cukrov odgovorio je da promjene o koncesijama dolaze nakon 15 godina govora o tome. Po dosadašnjem zakonu jedinice lokalne samouprave mogle su vrlo malo zaraditi, a ako je koncesija dobivena od strane Županije, Grad dobila tek trećinu tih sredstava, a ulaže mnogo u održavanje.

Ove godine ide se na koncesijska odobrenja. Hotel Imperial je zatražio koncesiju no ona je odbijena, a u Srimi gdje se nalazi beach bar koncesiju nećemo produžavati do izglasavanja novog zakona. Osobno ću pokušati maksimalno utjecati na to da jedinice lokalne samouprave dobiju više slobode i same izdaju koncesije.

Što se tiče financiranja uređenja obalnog pojasa na potezu Punta-Blata-Bristak, sve priobalne općine i gradovi moći će se kandidirati na EU fondove prema programu zaštite od plavljenja i klimatskih promjena.

Pitanja građana – brža procedura

Pitanje vijećnika Ivice Slavice (MOST-DP-Loza) odnosilo se na građane koji Gradskoj upravi šalju svoje upite i pritužbe, ali dugo čekaju na odgovore. Smatra da bi ta procedura trebala biti brža, a pitanja javno vidljiva. Gradonačelnik Cukrov kazao je da komunalno redarstvo itekako radi na tome.

- Također, od početka mog mandata kroz kao gradonačelnika kroz kancelariju je prošlo minimalno 500 ljudi plus telefonski razgovori. Komunalno i prometno redarstvo intervenira što je brže moguće, no tu ima i upita gdje Grad nema nikakve ingerencije. Osobno se maksimalno trudim da se građanima razjasni put do rješenja. Dogodi se da nitko nešto ne prijavi, pa problem ni ne možemo riješiti dok ga ne uočimo – kazao je gradonačelnik Cukrov.

Druga faza uređenja Herfordske ulice

Vijećnik Marko Udovičić (SDP) ponovio je postavljeno pitanje od prije četiri godine vezano za drugu fazu uređenja Herfordske ulice. Pročelnik Lugović tada mu je kazao da je tehnički sve riješeno te da se čeka politička odluka. Jučer je pitao ima li Grad to u planu riješiti jer svi znamo što ta ulica znači za turizam i imidž te da  bi trebala biti jedan od prioriteta izgradnje u narednom periodu.

Pročelnik Lugović kazao je da je druga faza započela izgradnjom stupova s lijeve i desne strane što je okosnica budućeg krova Herfordske ulice, rasvjete i svega ono što je potrebno. No, druga faza nije samo građevinsko oblikovanje već je ideja da se u dogovoru s vlasnicima prostora napravi prikladnija izvedba tih prostora u smislu njihovih pročelja. Za taj dio potreban je politički konsenzus kako bi se napravio mini pritisak na iznajmljivače prostora kako bi postali još bolja turistička destinacija prepoznata po svojim lokalnim proizvodima, a ne vječno osuđena na stalke sa šlapama i ručnicima. Uz krov koji bi se uz pomoć mehaničkih zglobova prilagođavao ovisno u suncu i kiši, taj bi prostor mogao živjeti 0 – 24.

ACI Marina – sanitarni čvor

Predsjednik Gradskog vijeća, vijećnik Marko Mačukat (NLSP) naveo je da se pored boksova koje Grad iznajmljuje nalazi sanitarni čvor kojeg koristi ACI Marina. Pitao je nalazi li se on na pomorskom dobru ili na površini Grada, te ukoliko se nalazi, je li on u najmu?

Pročelnik Lugović kazao je da je sanitarni čvor sastavni dio njihove građevinske dozvole. Svi boksovi oko njega su u vlasništvu Grada, a nalaze se na pomorskom dobru. Postoje dva prijedloga te granice i dvije faze utvrđivanja granica. Na dijelu gdje je Herfordska ulica je utvrđena granica, a za ovaj dio postoji prijedlog, ali nikad nije donesen zaključak. Do tad, boksovi se iznajmljuju kao javna površina. Vijećnik Mačukat je zaključio da pošto nas ACI pljačka na drugu stranu, i mi bi mogli njemu naplatiti korištenje tog sanitarnog čvora, a ne da godišnje dobivamo samo 50 tisuća kuna.

ACI Marina – uvid u dokumentaciju

Vijećnica Meri Bandl Valeš u svom drugom pitanju osvrnula se na dokumente vezane za ACI Marinu koje je zatražila na uvid u još prošlom mandatu. Pitala je gradonačelnika Cukrova je li kod primopredaje vlasti našao ugovore s ACI Marinom, suglasnost Grada, aneks ugovora te Studiju gospodarske isplativosti. Vijećnica je od ministarstva tražila pravo na pristup informacijama, ali odgovor nije dobila. To bi pravo mogao iskoristiti Grad.

Gradonačelnik Cukrov je kazao se Grad suprotstavljao onakvoj koncesiji, no da je Republika Hrvatska izdavala koncesije te Grad nije imao nikakvo pravo. Dokumenti će se službeno zatražiti te vijećnici dati na uvid. Ovoj temi priključio se i vijećnik Mačukat koji je kazao da u aneksu ugovora stoji da će ACI Marina napraviti gat u određenoj dužini za domicilno stanovništvo u vrijednosti oko 4 i pol milijuna kuna. Jer, ako uzmemo taj novac i proteklo razdoblje, samo na kamatama bi imali 20 milijuna kuna.

https://www.facebook.com/infovd/videos/936308520395277/

Pročitano 3454 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 08 Travanj 2022 12:15

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.