Srijeda, 02 Ožujak 2011 23:29

Predstavljanje projekta Završetak Memorijalnog centra Faust Vrančić u Prvić Luci

thumb_padobranacJučer je u gradskoj vijećnici Grada Vodica održano predstavljanje projekta Završetak Memorijalnog centra Faust Vrančić u Prvić Luci. Za govornicom našli su se inicijatori projekta dr. Vladimir Lučev i gospodin Ivan Nimac, te trenutni realizatori projekta, arhitekt Vinko Peračić, autor scenarija postava Tomislav Pavičić, voditelj projekta Luka Lipić i partner u realizaciji projekta Turistička zajednica grada Vodica, odnosno njezina direktorica Anita Franin Pečarica koja je govorila o važnosti projekta u kontekstu kulturnog turizma, obogaćenja ponude i produljenja turističke sezone. Svi su sudionici, svaki iz svoje stručne perspektive obrazložili sadržaj, viziju, isplatovost, višestruku korist otvorenja Memorijalnog centra Faust Vrančić za cijeli otok, regiju, ali i državu.

 

A kako je sve počelo?

Prije nekoliko godina dva hrabra čovjeka s Prvića, zaljubljenika u svoj otok, vidjela su potencijal u ljepoti koja ih okružuje, u ljepoti koju je toliko volio i renesansni genije Faust Vrančić da je poželio upravo ovdje počivati u vječnom miru. Uzevši ove dvije važne činjenice u obzir, dr. Vladimir Lučev, predsjednik udruge Narodno zdravlje, udruge čiji je cilj unapređenje života na otoku i gospodin Ivan Nimac, predsjednik Poljoprivredno-turističke zadruge Faust Vrančić, osmislili su kako iskoristiti ove prednosti, oživjeti otok, zaustaviti odlazak domaćih ljudi i privući brojne goste.
Od prvih nešto skromnijih zamisli, od izgradnje spomen parka, ideja je sazrijevala, mijenjala svoj oblik, da bi danas oživjela kao veliki projekt koji nadilazi lokalne, pa i državne okvire.
Dr. Lučev i gospodin Nimac krenuli su od ideje kako da se oduže svom velikom i slavnom sugrađaninu i Hrvatu, ali na način koji će zadržati život na otoku. Velikodušnim prihvaćanjem, realizaciji ove ideje pridružio se i don Božo Škember koji je darovao za izgradnju Memorijalnog centra dio crkvenog zemljišta u neposrednoj blizini župne crkve u kojoj se nalazi Faustov grob i time značajno doprinjeo zokruživanju cjeline.
Prvi projekt napravio je urbanističko-arhitektonski ured Prostor d.o.o. gospodina Vlatka Gostijanovića, prema kojem su izvedeni grubi građevinski radovi, te djelomično i obrtnički radovi. Tijekom te izvedbe, nastale su manje izmjene, ali osnovni gabariti građevine i osnovna koncepcija provodila se temeljem glavnog projekta. Vrijeme od četiri godine povremenog rada bilo je vrijeme sazrijevanja i preispitivanja o namjeni građevine, sadržaju prostora, koncepciji i svim elementima koje građevina mora ispunjavati da bi služila zamišljenoj svrsi.
Te je preinake izradio FIN d.o.o. na čelu s gospodinom Boškom Fržopom koji je i sam osjetio vrijednost ideje i uložio cijeloga sebe u nadogranju postojećeg stanja.
Inicijori projekta, dr. Lučev i gospodin Nimac, shvativši da ne mogu više sami i bez pomoći struke dovršiti zamišljeno, naručili su recenziju poznatog muzeologa prof. dr. Tomislava Šole, voditelja katedre za muzeologiju i upravljanje kulturnom baštinom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s kojom su se investitor Grad Vodice i pokretači ideje iz Prvić Luke složili, a koja je dovela do nužnosti izmjena i dopuna postojeće projektne dokumentacije i prilagođavanja do tada izvedenih radova. Taj je zadatak povjeren studiju ARP d.o.o. iz Splita, zapravo gospodinu Vinku Peračiću iskusnom arhitektu iza kojeg stoji nekoliko izrađenih muzejskih postava, te gospodinu Tomislavu Pavičiću, voditelju kulturno-povijesnog odjela Muzeja grada Šibenika koji je izradio scenarij muzejskog postava.

Upravljanje Projektom i koordinaciju aktivnosti provodit će Projekt menadžment tim. Tijekom provedbe projekta Gradsko vijeće Grada Vodica će osnovati ustanovu Memorijalni centar Faust Vrančić i imenovati Upravno vijeće, dok se za upravljanje operativnim menadžmentom planira angažirati direktor i tehnički suradnik Memorijalnog centra. Nakon provedbe projekta, još dvije osobe će se zaposliti tijekom turističke sezone. Građevinski radovi su određeni arhitektonskim projektom i obuhvaćaju: građevinske i zanatske radove, ventilaciju, klimatizaciju, vodovod, kanalizaciju i elektro instalacije. Posebno zanimljivi dio, su vanjski izlošci koji će biti izrađeni u naravnoj veličini. To su viseći most, mlin za masline i padobran. Sav vanjski prostor bit će hortikulturno uređen.
Stalni muzejski postav izuma Fausta Vrančića osmislili su stručnjaci muzeolozi, te je u svrhu prikaza života i rada Fausta Vrančića potrebno osigurati multimedijalni sustav koji bi na inventivan način igrom svijetla, video prikaza, audio podlogom i određenom interakcijom posjetitelja sa navedenim komponentama osigurao da posjetitelji osjete svu inventivnost i briljantnost uma Fausta Vrančića. Uz muzejski prostor, ostatak unutarnjeg prostora bit će iskorišten za ugostiteljsku djelatnost, suvenirnicu, prodavaonicu, mjenjačnicu.
Kod promotivnih aktivnosti slijedi izrada zaštitnog znaka, inernetske stranice, tiskanih materijala, promotivnog filma, a sve u svrhu promoviranja projekta i privlačenja što većeg broja posjetitelja.

{hwdvideoshare}id=83|width=640|height=380{/hwdvideoshare}

 

Pročitano 4278 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.