Utorak, 21 Listopad 2014 00:00

Nalazi sa arheološkog lokaliteta Velištak u zaleđu Vodica predstavljeni na međunarodnoj arheološkoj izložbi u Udinama

Na nedavno otvorenoj međunarodnoj izložbi Adriatico senza confini (Jadran bez granica) u talijanskom gradu Udine po prvi su puta izloženi artefakti nađeni na arheološkom lokalitetu Velištak u zaleđu Vodica.

Riječ je o međunarodnom izložbenom projektu u kojem sudjeluje više muzejskih institucija iz Hrvatske, Slovenije i Italije koje posjeduju nalaze iz razdoblja neolitika ili mlađeg kamenog doba koje datiramo od 6000. do 4000. godine prije Krista, a nađeni su na području istočne jadranske obale.

Izloženi predmeti pokazuju da su populacije na tom velikom području u razdoblju prije 6000 do 8000 godina bile u stalnim intenzivnim kontaktima što zorno potvrđuju sličnosti u ornamentalnom sustavu na keramičkim posudama, zatim razmjena sirovina za proizvodnju kamenog alata, kao i određeni zajednički religijski koncepti.

Najveći dio izložbe zauzimaju predmeti iz šest hrvatskih muzeja kojima su predstavljeni nalazi iz sve tri faze neolitika na ovom području: impresso, danilska i hvarska kultura.

udine1

Osim već poznatih i više puta izlaganih nalaza iz Danila, Pokrovnika i Bribira, na ovoj su izložbi prvi put predstavljeni i predmeti s arheološkog nalazišta Velištak s vodičkog područja.

Neolitičko naselje Velištak pripada početnoj fazi hvarske kulture (oko 5000.-4700. prije Krista), a već niz godina ga istražuju djelatnici Muzeja grada Šibenika.

Izložba je otvorena u okviru arheološkog znanstvenog skupa u organizaciji Talijanskog instituta za prapovijest, a u Gradskim muzejima Udina (Civici Muse di Udine) bit će postavljena do veljače 2015. godine.

Izvor/Foto: Grad Vodice

Pročitano 2760 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 21 Listopad 2014 12:18

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.