Srijeda, 12 Veljača 2014 14:55

Kreće izgradnja arheološkog parka Velika Mrdakovica

Danas se u Zadru održala prva konferencija povodom početka provedbe projekta HERA sufinaciranog iz IPA Programa jadranske prekogranične suradnje na kojoj je govorila i gradonačelnica Grada Vodica Branka Juričev Martinčev predstavljajući projekt izgradnje arheološkog parka na Velikoj Mrdakovici čije će izgradnja biti sufinacirana ovim sredstvima.

Velika Mrdakovica je naziv brda u zaleđu Vodica na kojem se nalaze ostaci liburnskog i rimskog grada koji se u rimskim pisanim izvorima naziva Arauzona. Radi se o atraktivnom lokalitetu (zaštićenom kulturnom dobru) s čijeg se s vrha pruža izniman pogled na cijelu vodičku rivijeru te arheološke lokalitete u zaleđu.
Ispod Gradine, djelomično istraženog naselja, na dvije odvojene lokacije nalaze se nekropola (groblje), također djelomično istraženo, u upotrebi od 3. st. Pr. Kr. do 2. st. posl. Kr., te nadsvođena rimska cisterna.

Istraživanja na nekropoli započela su sedamdesetih godina prošlog stoljeća, zatim su obustavljena tridesetak godina da bi se od 2010. kontinuirano istraživala. U poeljednje tri kampanje pronađeno još sedamdesetk gobova iznimno bogatim sadržajima: keramičkim, staklenim i metalnim. Posebno treba istaknuti prošlogodišnji nalaz ritona pužolikog obilika kakvih je na svijetu pronađeno tek desvet, a ovo je jedinstven takav primjerak u Hrvatskoj. Unatoč višegodišnjim istraživanja, ova je nekropola istražena samo jednim malim dijelom.
Sve tri navedene lokacije: naselje Gradina, Nekropola i Cisterna, čine jedinstveni arheološki lokalitet koji je međusobno povezan poljskim putovima.
Projektom se namjeravaju urediti pristupni putovi koji će se označiti smjerokazima, i uzduž kojih će se postaviti klupice, koševi i solarna rasvjeta te očistiti i urediti teren navedene tri lokacije. Lokaliteti Rimske cisterne i Gradine će se arheološki istražiti, konzervirati i turistički opremiti.

"Turističko opremanje" uključuje: postavljanje interpretacijskih tabli i solarnih rasvjetnih stupova u svrhu povezivanja tri mikrolokacije u jedinstvenu cjelinu, postavljanje teleskopa na Gradinu (na kovanice), izrada mobilne aplikacije kojom bi se kompjuterskom animacijom „oživjela" povijest lokaliteta.
Cilj je da se uređenjem lokaliteta ostvari ideja živog arheološkog parka ARHEOLOŠKI SAFARI. To je tip turističke ponude u kojem turisti sudjeluju u arheološkim istraživanjima pod stručnim vodstvom arheologa i tako postaju „lovci" na arheološko blago.

Dakle, nakon uređenja lokaliteta Velika Mrdakovica, Muzej grada Šibenika će s turističkim agencijama dogovoriti organizirane posjete/radionice koje bi se koncipirale kao "arheološki safari" na navedenim lokalitetima, a koje bi kao dio turističke ponude zainteresiranim grupama omogućavale istraživanje antičke baštine uz nadzor i edukaciju arheologa. Aktivno sudjelovanje u arheološkim istraživanjima pružit će gostima nezamjenjivi doživljaj safarija u vrijeme izgubljenih naroda i Rimskog carstva.

Nadalje, tako uređeni park, poslužit će kao pozornica za održavanje dva festivala: Rimskog paljevinskog pokopa s pompom u svibnju i Bakanalija povezanih uz berbu grožđa u vodičkim poljima u rujnu, koje će zajedno organizirati Pučko otvoreno učilište Vodice i Turistička zejdnica grada Vodica. Tako će se dodatnim sadržajima oživjeti prošlost i ovaj arheološki park. Time se proširuje turistička ponuda i posezoni i predsezoni, a stanovništvo se educira o svojoj bogatoj kulturnoj i posvijesnoj baštini.

 

Pročitano 2940 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.