Srijeda, 21 Prosinac 2022 14:30

Aktualni sat: Gradski vijećnici o devastaciji i nelegalnoj izgradnji na otoku Tijatu, EU fondovima, aglomeraciji, projektima u Srimi…

Održan je Aktualni sat 10. Sjednice Gradskog vijeća Grada Vodica, posljednji ove godine.

DEVASTACIJA I NELEGALNA IZGRADNJA NA OTOKU TIJATU

Prva tema vijećnice Meri Bandl Valeš (LNM) kojom je otvorila Aktualni sat bila je devastacija i nelegalna izgradnja na otoku Tijatu. Pokazala je više fotografija koje su prikazale prvobitno stanje i stanje nakon devastacije, odnosno stanje koje je ostavljeno nakon povlačenja tvrtke zbog nelegalne gradnje i nezadovoljavanja minimalnih tehničkih uvjeta. Na otoku je ostalo brojno željezo, šuta i ostali otpad koji je zbog velikog juga nedavno završio i u moru. Zanimalo ju je koliko je novca uložio Grad Vodice u uređenje poljskih puteva, hoće li biti optužen ako je put ušao u privatne parcele te tko će vratiti otok u prvobitno stanje i hoće li Grad podnijeti tužbu za nastalu devastaciju.

Gradonačelnik Ante Cukrov odgovorio joj je da se je ulagalo samo u ono što su bili putevi te da nema saznanja da se skrenulo u nečiju privatnu parcelu. U otok Tijat kroz dva ili tri navrata uložilo se nešto više od 100 tisuća kuna, isključivo uz suglasnost mjesnog odbora Prvić Šepurine. Što se tiče devastacije, donesena je presuda je sve što je nelegalno napravljeno mora biti otklonjeno, a ukoliko to ne učine sami, uspostavit će im se račun. Sud je nedavno ponovno izašao na teren da utvrdi stanje. Također, zbog jakog juga nisu uspjeli na vrijeme otkloniti pojedini otpad koji je završio u moru, ali će vrlo brzo biti uklonjen.

EU FONDOVI

Vijećnik Marko Udovičić (SDP) osvrnuo se na povlačenje sredstava iz Europskih fondova, ali i za koje nemamo definiran odbor. Pitao je gradonačelnika što planira poduzeti te postoji li akcijski plan kako bismo povećali ovaj segment jer sa svojim proračunom idemo 'puževim korakom' dok pokraj nas prolaze silna sredstva.

Gradonačelnik je kazao da su spremna imena za Odbor EU fondova koji će odmah biti formiran. Naglasio je da je u stalnom kontaktu s Razvojnom agencijom ŠKŽ te da se otvaraju nove perspektive i mogućnosti kako bismo mogli povući sredstva. Postoji problem u limitiranju s obzirom da Grad Vodice ima indeks razvijenosti 7, a turistička razvijenost u prvom razredu dok su EU sredstva u većoj mjeri bazirana na ruralni razvoj ili velike gradove i centre zbog čega smo u podređenom položaju. Podsjetio je da imamo aktivan projekt 'Zaželi', a da je u pripremi izgradnja šetnice i spajanje Prvić Luke do Prvić Šepurine sa sjeverne strane otoka. Također, pripremaju se za razne natječaje koji bi mogli biti u objavljeni u sljedećem periodu.

AGLOMERACIJA

Vijećnik Auro Friganović (NL SP) osvrnuo se na izgradnju aglomeracije. Gradonačelnik Cukrov složio se da je to najveći problem Grada Vodica te dodao da je u ovih godinu i pol dana napravljeno sve što se moglo napraviti.

Kazao je da je veći dio svog vremena sam osobno angažiran i uključen i da smo došli do toga je županijski Vodovod oformio tim koji radi na tehničkoj pripremi i koja je pri kraju te će Grad biti spreman za raspisivanje javne nabave. Također, program Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. kojem bismo trebali biti je pred potpisivanjem ugovora. Naglasio je da je Grad uspio puno jer smo došli u red prioriteta, ali i napravili prvu fazu radova vrijednih oko 170 milijuna kuna povučenih iz EU sredstava, što nisu uspjela mnoga druga mjesta i gradovi. Dodao je i da će se aglomeracija raditi i na otoku Prviću, preko drugog modela financiranja.

UMJETNIČKA DJELA U URBANOJ OPREMI

Vijećnik Matko Sladić (MOST-DP-LOZA) podsjetio je na 2017. godinu kada je amandmanom iznijet prijedlog po kojem bi se izdvajala sredstva za primjenu umjetničkih djela u urbanoj opremi. Ideja je bila da se svaku godinu izdvaja 12 tisuća kuna, odnosno ukupnih 48 tisuća čime bi Vodice dobile umjetničko djelo i time povećale atraktivnost. Kao primjere naveo je spomenik tovaru u Tribunju i kajić s ribarima u Primoštenu. Gradonačelnika je pitao gdje je zapelo s tim sredstvima i izglasanim amandmanom.

Gradonačelnik Cukrov je odgovorio da nije upoznat s tim glasanjem, ali se slaže s idejom da je ulaganje u umjetnost jedan korak naprijed.

SPORTSKO-REKREACIJSKI CENTAR RAČICE

Marin Mikšić čestitao je Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na osvojenoj brončanoj medalji na Svjetskom prvenstvu u Kataru te dodao da je i naš Grad participirao u ovom uspjehu putem NK Vodice. Upravo zato, istaknuo je, da će njegova pitanja uvijek biti usmjerena prema sportu i razvoju svih sportskih udruga, a posebice u razvoju infrastrukture kako bismo i mi sutra imali sportaša okrunjenog medaljom.  Pitao je je li vrijeme da se nešto poduzme kako bi se Gradu vratilo vlasništvo nad zemljištem na kojem je Županija planirala graditi Posjetiteljski centar da bismo mogli nastaviti s razvojem sportskih sadržaja u Račicama. Bez povratka tog zemljišta ili otkupa privatnih parcela nema mogućnosti širenja.

Gradonačelnik je kazao da je započeta gradnja dvorane koja bi kroz sljedeća dva proračuna trebala biti završena, krenuli su na ishodovanje dozvole za nadstrešnicu na tribini na nogometnom terenu, dobivena je uporabna dozvola za malu dvoranu u Račicama te imaju projekt zamjene krova.

- Smatram da bi bilo pametnije da umjesto krova stavimo ravnu ploču s obzirom da se radi o površini od oko 300 m2 kako bismo mogli podignuti još jedan kat jer uvijek imamo manjak prostora za takmičenja, a posebice za treninge. Posjetiteljski centar je tema o kojoj ćemo sigurno raspravljati te zajedno ovdje donijeti odluku za koju smatramo da je u interesu Grada Vodica. Zastupat ću odluke koje se ovdje donesu – kazao je gradonačelnik Ante Cukrov.

PROJEKTI U SRIMI

Vijećnik Ante Gulin (NL SP) postavio je ista pitanja koja ponavlja od početka mandata i koje se nalaze u proračunu, a vezana su za realizaciju projektne dokumentacije na groblju Srima i početak radova te izgradnju objekata komunalne infrastrukture u iznosu od 500 tisuća kuna u Srimi.

- Odnosi li se to na prvu fazu obnove trga na Srimi i hoće li se to realizirati u sljedećih 10 dana do kraja ove proračunske godine ili se stavka prebacuje do izbora? – pitao je vijećnik Gulin.

Gradonačelnik je odgovorio da već desetak mjeseci čekaju suglasnost Ministarstva te da su u kontaktu i očekuju ga kroz mjesec – dva. Kazao je da je i više projekata u planu, uz nogostup i trg, tu je uređenje vrulje, zatim priobalnog dijela od Malog dvora prema kraju Srime što bi dijelom trebalo biti gotovo do ljeta, te najznačajniji od njih - projekt luke Srima.

Vijećnik Gulin zatim se u ime Kluba zastupnika osvrnuo i na sportsku lučicu u Srimi za što mu je gradonačelnik kazao je da je problem u petim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja koji još stoji u Ministarstvu.

- Izbačen je nautički dio te će se raditi o luci otvorenoj za javni promet s naglaskom na komunalne vezove. Imamo idejni projekt, ali čekamo taj papir bez kojeg ne možemo ići dalje. Uz sve što smo poduzeli, prema informacijama koje imam, u sljedećih par mjeseci to bi trebalo biti riješeno – kazao je gradonačelnik Cukrov.

IMENOVANJE ZAMJENIKA i BAZNE STANICE

Vijećnica Meri Bandl Valeš zamolila je predsjednika GV da gradonačelniku ponovno urgira na imenovanje zamjenika što još uvijek nije napravljeno te se postavila pitanje koje ponavlja, a vezano je za problem baznih stanica.

- Prije dvije sjednice govorila sam o razmještanju baznih stanica sa zgrade policije i iz blizine dječjeg vrtića. Gradonačelnik mi je kazao da će pronaći način za razmještanje, ali odonda nema odgovora – kazala je vijećnica Bandl Valeš.

Gradonačelnik je kazao da nije vezan rokom za imenovanje zamjenika, ali da će to napraviti do sljedeće sedmice. Što se tiče baznih stanica, kazao je da tu postoji duplji problem i da je napravljeno što se moglo napraviti.

- Zakoni RH nas limitiraju u nekim dijelovima, ali ćemo učiniti sve da se to više ne radi. Pokušat ćemo ih izmaknuti, međutim to je dugotrajan proces – kazao je gradonačelnik.

ODNOS GRADONAČELNIKA I GRADSKOG VIJEĆA

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Mačukat (NL SP) osvrnuo se na gradonačelnikov službeni odgovor jednom sugrađaninu koji je tražio da se riješi problem oborinskih voda u njegovoj ulici, a u kojem se implicira da je Gradsko vijeće protiv rješavanja ovog problema.

- U odgovoru gradonačelnika piše: 'S obzirom da realizacija nije planirana proračunom isti neće biti realiziran u ovoj godini. Isti je moguće realizirati nakon što se uvrsti u proračun grada za narednu godinu ili neki budući rebalans proračuna koji u konačnici odobrava Gradsko vijeće Grada Vodica'. Odgovor građanina je da Gradsko vijeće nije donijelo ovu odluku i da njegova ulica pliva zbog većine GV. Hvala gradonačelniče, ovo je kruna naše 1.5 godišnje suradnje – kazao je predsjednik Mačukat.

Gradonačelnik je kazao da odgovore pišu stručne službe, a on ih na kraju potpisuje uz svu odgovornost svoje funkcije, kao i da su takvi odgovori građanima je bili isti i dok je vlast imala većinu u Gradskom vijeću.

Predsjednik GV zatim ga je podsjetio na obećanje da će odstupiti s mjesta gradonačelnika ukoliko projekt aglomeracije ne bude potpisan do 2023. godine. Gradonačelnik mu je odgovorio da je napravljeno i učinjeno sve što se moglo te da čekaju na potpis ugovora za dobivanje sredstava.

RASVJETA I TREĆA TRAKA NA ZAOBILAZNICI

Vijećnik Marin Mikšić osvrnuo se na vodičku zaobilaznicu i ulaz sa šibenske strane. 

Svi prolazimo tom stranom te smo svjedoci da kad padne noć, a uz nju i kiša to je sve samo ne normalan ulaz u grad. Ne znam kako se nešto nije dogodilo. Riješimo to, stavimo rasvjetu i produžimo treću traku. 

Gradonačelnik je kazao da imaju građevinsku dozvolu i troškovnik za rasvjetu koji iznosi nešto manje od milijun i pol kuna te da bi ju Hrvatske ceste trebale postaviti do ljeta, dok će treća traka morati pričekati.

Sva vijećnička pitanja i detaljnije odgovore možete pronaći u video snimci.

https://www.facebook.com/infovd/videos/880463169798909/

Pročitano 2152 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 21 Prosinac 2022 22:09

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.