Ponedjeljak, 21 Studeni 2022 19:14

53-godišnjak na području Šibenika i Vodica, nezadovoljan radom nositelja aktualne političke vlasti planirao terorističke napade

Fotografija je ilustrativna i nema veze s događajem iz teksta Fotografija je ilustrativna i nema veze s događajem iz teksta Pioxabay

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavilo je kako je, u suradnji sa Službom terorizma PNUSKOK-a provelo te dovršilo izvide i istraživanje protiv 53-godišnjaka zbog sumnje da je pripremao terorističke napade. Nakon provedenog istraživanja, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 21. studenog 2022. podiglo pred nadležnim sudom optužnicu protiv okrivljenika. 

Terete ga da je od 27. siječnja 2020. do 1. ožujka 2022. na području Šibenika i Vodica, nezadovoljan radom nositelja aktualne političke vlasti u Hrvatskoj i nezadovoljan propisanim mjerama zaštite pučanstva od zaraze i prijenosa COVID-19,  postupao s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura RH. 

Skidao fotografije dužnosnika i članova obitelji

Utvrdili da je skidao s Interneta i u memoriju tablet uređaja pohranjivao fotografije najviših državnih dužnosnika i članova njihovih obitelji, predstojnika i ravnatelja zdravstvenih institucija, istaknutih znanstvenika i profesora, sudaca Ustavnog suda, saborskih zastupnika, zastupnika u Europskom parlamentu, bivših državnih dužnosnika, predstavnika medija i novinara, predstavnika crkvenih vlasti, kao i fotografije nekoliko veleposlanstava u Hrvatskoj, zgrada drugih institucija i televizijskih kuća.

Okrivljenik je, smatra odvjetništvo, putem Interneta i aplikacija preuzeo više videozapisa osobe, koja je na javnim skupovima održanim krajem 2021. godine, u više gradova na području Hrvatske pozivala građanstvo na rušenje aktualne političke vlasti.

Kako neslužbeno doznaje 24 sata, riječ je govorima Marka Franciškovića, koji je nedavno pušten iz istražnog zatvora nakon što sud u nekoliko navrata nije potvrdio optužnicu podignutu protiv njega zbog poticanja na terorizam.

Našli mu automatsku pušku s prigušivačem

Osim što je skidao fotografija dužnosnika i članova njihove obitelji, 53-godišnjak je pribavio i adrese na kojima stanuju najviši predstavnici izvršne vlasti, kao i ravnatelji jednog zavoda i bolnice, te je pretraživao i pohranjivao u tablet uređaj način kako se dolazi do adresa na kojima stanuju pojedini visoki državni dužnosnici i ravnatelji, kao i mjesta gdje se nalaze pojedina veleposlanstva i jedna televizijska kuća.

Smatraju da je, u svrhu lišenja života i napada na tijelo nositelja aktualne političke vlasti i društvenih struktura u Hrvatskoj, planirao pribaviti kofer za prikriveno nošenje oružja čije je fotografije imao kao i da je pribavio i kod sebe držao dva pištolja i dva spremnika s većim brojem streljiva, automatsku pušku s prigušivačem i laserskim ciljnikom, te veći broj pripadajućih spremnika sa streljivom, kao i dvije ručne bombe i dva noža. 

Odvjetništvo je izvijestilo i kako se 53-godišnjak nalazi u istražnom zatvoru zbog ranije počinjenih kaznenih djela.

Inače za pripremanje teroristički napada na tijelo i život zapriječena je kazna zatvora od tri do 15 godina.

Pročitano 3037 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 21 Studeni 2022 19:22

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.