Festival Žudija

Festival Žudija (13)

16. 04. 2001 u Vodicama. Ispred župne crkve, na inicijativu akademskog snimatelja Šime Strikomana, održao se susret i snimanje 3. Milenijske fotografije čuvara Kristova groba - Žudija iz Dalmacije .

Uz Vodičke žudije okupili su se čuvari Kristova groba iz Tisnoga, Šepurina s otoka Prvića, Vrlike i Metkovića. Vodički žudiji su tema koja je Šimu Strikomana od najranijeg djetinjstva svojim dramatskim i vizualnim efektima oduševljavala, te je na najrazličitije načine bio sudionik tog vjerskog događanja.

Ta ideja je prepoznata i od strane turističke zajednice grada Vodica tako da je dogovoreno da susreti žudija ubuduće postanu tradicionalni u Vodicama na Uskrsni ponedjeljak. U slijedećim godinama broj sudionika ove manifestacije sve se više povećavao, a naziv "Susret žudija Dalmacije" prelazi u "smotru", a zatim i u "festival", te ima intenciju postati "međunarodni".

Uvidjevši da bi smotra nakon šest tradicionalnih susreta u Vodicama mogla postati monotona, te da bi se uskrsni običaji mogli pokazati i svima ostalim župama koje njeguju ovu pobožnu tradiciju, Strikoman je predložio da se svake godine ide u drugu župu, pa čak i u sredine gdje se ne njeguju takvi običaji, što bi uvelike doprinijelo očuvanju tradicijskih vrijednosti s time da se smotre svakako trebaju održavati na Uskrsni ponedjeljak jer je to državni praznik i svi su tada slobodni, a i ozračje je takvo da eventualno pomicanje sigurno ne bi pobudilo toliku pozornost. I tako se, nakon šest godina održavanja smotre u Vodicama, 2007. godine festival održao u mjestu Vid, pored Metkovića, 2008. u Šepurinama na otoku Prviću, 2009. godine u Kninu a deseti jubilarni 2010. u Župi Sv. Nikole u Metkoviću.

Zabilježen je rekordan broj žudijskih grupa, njih čak 17, a među njima i čuvari Kristova groba iz Vareša u BiH, što je ovom susretu dalo međunarodni karakter. 2010. Godine festival se održao u Tisnom.

Ovaj festival nije natjecateljskog duha i spada u neprofitne aktivnosti, u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali i svi sa svojim posebnostima ukazuju u čemu i jest smisao svega ovog, a to je očuvanje kulturne baštine i skretanje pozornosti na lokalne običaje koji pomalo nestaju, te građenje poštovanja i razumijevanja među kulturama. Kroz festivalski okvir pokreće se želja i potreba manjih mjesta da obnove svoje običaje, da istaknu ljepote kojima će se identificirati, da se natječu u originalnosti i skupnim projektima koji povezuju ljude. Poseban adut je različitost svake grupe, koje to trebaju pravilno iskoristiti, pokazati najbolje što imaju, pokazati svoju lokalnu različitost i tradiciju, te razviti svoje priče koje privlače, osvajaju goste, grade imidž i brand mjesta – destinacije.

Srijeda, 11 Travanj 2012 14:49

Video: 12. festival žudija

S1760008
Središnji događaj obilježavanja stote godišnjice djelovanja Vodičkih žudija zbio se na Uskrsni ponedjeljak kada se održao 12. tradicionalni festival. Festival je započeo misom u Vodičkoj župnoj crkvi Sv. Križa, nastavio se tradicionalnim Uskršnjim doručkom na kojoj se našla Uskrsna pletenica ikad ispletena i ispečena u Hrvatskoj. Nakon toga snimljena je milenijska fotografija svih sudionika na "Malom portu" koju je objektivom uhvatio idejni začetnik, naš poznati fotograf Šime Strikoman. Vrhunac se održao na Vodičkom guvnu gdje su žudije, sudionici izveli "padanje" pred Božjim grobom.

Ponedjeljak, 09 Travanj 2012 15:45

Održan 12. tradicionalni festival žudija

S1760099
Središnji događaj obilježavanja stote godišnjice djelovanja Vodičkih žudija zbio se na Uskrsni ponedjeljak kada se održao 12. tradicionalni festival. Festival je započeo misom u Vodičkoj župnoj crkvi Sv. Križa, nastavio se tradicionalnim Uskršnjim doručkom na kojoj se našla Uskrsna pletenica ikad ispletena i ispečena u Hrvatskoj. Nakon toga snimljena je milenijska fotografija svih sudionika na "Malom portu" koju je objektivom uhvatio idejni začetnik, naš poznati fotograf Šime Strikoman. Vrhunac se održao na Vodičkom guvnu gdje su žudije, sudionici izveli "padanje" pred Božjim grobom.

Na kraju festivala posljednji su se predstavili naredni domaćini iz župe Rogotin koji su tom prilikom preuzeli prijelaznu statuu Žudija izrađenu od jednog komada maslinova drveta. Na festivalu je sudjelovalo 29. župa, te je na njemu prvi put sudjelovala susjedna župa iz Tribunja.

Festival žudija bi se u Vodicama trebao održati ponovo za šest godina, međutim najvjerojatnije se to neće dogoditi, jer ova generacija Vodičkih žudija želi pokloniti sljedeći festival "kuburašima" iz Marije Bistrice, tako da će Vodice biti domaćin 2024. godine.

Ova iznimno atraktivna manifestacija još je jednom podsjetila na bogato nasljeđe i običaje folklorne liturgije u Dalmaciji, koju treba čuvati za budućnost.

VIDEO USKORO...

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE 

{datsopic:374 left}{datsopic:378 left}{datsopic:343 left}{datsopic:348 left}{datsopic:364 left}{datsopic:391 left}{datsopic:388 left}{datsopic:389 left}{datsopic:360 left}{datsopic:377 left}{datsopic:386 left}{datsopic:358 left}

Subota, 07 Travanj 2012 11:12

Video: Procesija Velikog petka

S1750028 Medium
Na Veliki petak navečer žudije su sudjelovale u procesiji Velikog petka kroz mjesto prateći Isusa koji nosi teški križ. Pri kraju procesije Juda je pred sve bacio izdajnički novac.

Video prilog: Procesija Velikog petka kroz Vodice 

{datsopic:333 left}{datsopic:334 left}{datsopic:336 left}{datsopic:337 left}{datsopic:338 left}{datsopic:340 left}{datsopic:341 left}{datsopic:342 left}

Srijeda, 04 Travanj 2012 10:18

Krvava agonija u Getsemaniju

GETSEMANI MediumVečeras (srijeda), 04. 04. 2012. u 20 sati u Čorićevom tornju biti će prikazano skazanje "Krvava agonija u Getsemaniju" prema Mariji Valtorta, koje je pripremio Josip Mateša Jole.

Uloge:
Frane Roca - Isus
Ivan Klarendić - Petar
Ante Strikoman - Jakov
Roko Skočić - Ivan
Luka Janjac - Anđeo
Mark Munega - Sotona

S1730092 Medium

Jučer je u KC Vodice održana održana kulturno-znanstvena tribina "Tko su Vodički žudiji? na kojoj su sudjelovali don Franjo Glasnović, župnik Vodica, Tončika Cukrov, profesorica povijesti i povijesti umjetnosti, Šime Strikoman, diplomirani filmski i televizijski snimatelj i Petar Gardijan, profesor marketinga.

S1730002 Small
Program proslave 100. obljetnice Vodičkih žudija koji je počeo jučer nastavio se danas korizmenom likovnom izložbom Vodičkih umjetnika. Izložba je održana u Čorićevom turnju, koji je za ovu priliku zahvaljujući organizatorima očišćen i uređen. Mnogi od posjetitelja prvi puta su bili unutar zidina Čorićeva turnja i nisu krili oduševljenje unutrašnjošću jednog od najstarijih arhitektonskih spomenika grada Vodice. Autori izložbe su Vodički umjetnici Ive Čaće, Josip Jole Mateša, Roko Ivanda i Šime Strikoman a svim radovima je zajedničko Uskrsno vrijeme, odnosno običaji vezani uz sam Uskrs.

Milenijska275

Misom nakanom za sve pokojne žudije i 275. Milenijskom fotografijom Šime Strikomana počelo je obilježavavanje 100. godišnjice Vodičkih žudija. Ispred objektiva Šime Strikomana poziralo je preko 180 Vodičana koji služili u žudijima, a među njima najstariji je bio 86.-godišnji Mateša Miro (Bumba). Žudiji su svojim tijelima i kopljima formirali oblik Isusove krune s bodljama.

 50330511

U radijskoj emisiji "Vodički žudiji" novinarke OŠ Vodice podsjećaju Vas na stotu godišnjicu prvog pisanog spomena na žudijske običaje i na dvanaesti po redu Festival Žudija.
Tko su žudiji, kako se postaje žudija, tko ima glavnu ulogu u žudijima, kako izgleda običaj čuvanja Božjeg groba i još odgovora na interesantna pitanja saznajte u radijskoj emisiji "Vodički žudiji"

a-bazen01-smallHotel Olympia povodom proslave 100.-te nudi posebnu ponudu za svoje goste

PROGRAM:
06.04.2012. VELIKI PETAK

Dolazak u hotel
Crkva Sv .Križ – Vodice / Žudiji čuvaju Isusov grob

14:00 sati - Gospin plač
19:00 sati - Večera
19:30 sati – Služba muke i smrti Gospodnje
21:00 sati – Procesija

07.04.2012. VELIKA SUBOTA

Doručak u hotelu
10:00 – 15:00 sati na Trgu ispred Crkve Sv.Križa, druženje sa Žudijama, obilazak prostorija vodičkih Žudija, oblaćenje u Žudije i sudjelovanje djece u čuvanju Božjeg groba, fotografiranje.
09:00 – 13:00 ili od 15:30 – 20:00 h Posjet Galeriji Šime Strikoman – koja će vas uvući u svijet fotografije na izuzetno originalan način.

Naš Vodičanin Šime Strikoman je poznati i priznati autor serija fotografija koje je nazvao MILENIJSKIM, a u svojim mapama Terra Croatica u kojima na fotografski način njeguje etno-kulturno naslijeđe.

19:00 Večera u hotelu
20:00 Misa Vazmenog Bdijenja – Padanje Žudija

08.04.2012. NEDJELJA - USKRS

Budnica Vodičke glazbe kroz mjesto
07:00 – 10:00 sati Uskršnji doručak u hotelu
Uskršnja Misa u Crkvi Sv. Križ:

/09:00 / 11:00 /

12:00 sati – ispred Crkve Sv.Križa prikazivanje običaja Hrvata iz BIH
Popodnevni posjet Izložbi – Čorićev turanj ( jedan od najstarijih arhitektonskih Spomenika, građevina nastala u prvoj polovici 15 stoljeća )
19:00 h – Svečana večera u hotelu / Živa glazba

09.04.2012. UKRŠNJI PONEDJELJAK

07:00 – 09:00 doručak,
Kasni odlazak

09.04.2012.

SVEČANI PROGRAM POVODOM STOTE GODIŠNJICE ŽUDIJA
XII. FESTIVAL ŽUDIJA

•10:00 sati – Uskršnji doručak s glazbenim i folklornim programom

•10:45 sati - Smotra ŽUDIJA na malom parapetu i rivi

•11:00 sati – Procesija rivom do mjesta održavanja festivala

•11:15 sati – Otvaranje sajma Župa / učesnici festivala Žudija

•11:30 sati – Snimanje milenijske fotografije svih Žudija ispred stare škole

•12:00 sati - na kamenoj pozornici kod velikog spomenika XII. FESTIVAL ŽUDIJA

•14:00 sati – završetak ŽUDIJA

•Domjenak sudionika na rivi

CIJENA SMJEŠTAJA U 1/2 SOBI NA BAZI PLP IZNOSI 310 KN OSOBA/DAN

CIJENA SMJEŠTAJA U 1/1 SOBI NA BAZI PLP IZNOSI 390 KN OSOBA/DAN

Obavezna nadoplata:

•Boravišna pristojba: 7 Kn / osoba / dan

•Djeca od 12 do 18 godina 3,50 Kn osoba/dan

Odbici / popusti:

•Djeca do 12 godina - gratis

•Djeca iznad 12 godina i odrasli : -20% na pomoćnom ležaju

•Djeca s jednim roditeljem (6-14 godina): -30%

GRATIS: Masaža leđa toplim maslinovim uljem 30 min

20% POPUSTA NA WELLNESS USLUGE

Rezervacije uz prethodnu najavu na recepciji wellnessa .

PDV – 10% uračunat u cijenu

Ponuda se odnosi na ograničeni broj soba.

UVJETI I NAČIN PLAĆANJA:

Uvjeti i način plaćanja:

Za potvrdu rezervacije potrebno je uplatiti 30% od ukupnog iznosa, preostali iznos potrebno je podmiriti na recepciji hotela.

Uvjeti otkaza:

U slučaju da trebate otkazati vaš boravak u hotelu molimo Vas da to učinite sukladno uvjetima otkaza rezervacije. 3 dana prije najavljenog dolaska nema storno troškova.

Penali:

U slučaju nepravovremenog otkazivanja rezervacije ili "no show" naplaćuju se penali - trošak 1. noćenja

Napomena:

Prihvaćamo pravovremeni otkaz rezervacije isključivo pismenim putem na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na fax +385 22 452 442.

NAČIN REZERVACIJE:

Tel: 022/ 452 - 488

Tel: 022/ 452 – 484

Fax: 022/ 452 – 442

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

konferencija
Danas je u prostorijama Vodičkih Žudija (iznad Sunčanog sata) održana konferencija za novinare povodom programa obilježavanja stote obljetnice Vodičkih Žudija.

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.