Petak, 28 Travanj 2017 14:02

Zaposlite se u turizmu: Potraga za sezoncima ne prestaje

S dolaskom turističke predsezone može se čuti kuknjava iz hrvatskih hotelskih kuća zbog nedostatka kvalitetne sezonske radne snage. Kronični nedostatak ponajprije adekvatnih kuhara i konobara leži i u činjenici da sve više mladih, sposobnih i školovanih ljudi odlazi iz Hrvatske u strane turističke destinacije zbog puno bolje plaćenih radnih mjesta i vremenski dužeg rada.

U rješavanje ovog problema, smatraju hotelijeri, treba se puno aktivnije uključiti država davanjem povlastica i poticajnih mjera, a u cilju povećanja plaća i produženja turističke sezone kako bi sezonska radna snaga bila zaposlena šest mjeseci u godini, a ne samo u dva glavna turistička mjeseca u špici sezone. - prenosimo članak s portala sibenski.slobodnadalmacija.hr

 

U odnosu na prošlu godinu, vodički hotel "Olympia" ove će turističke sezone zaposliti 150 novih djelatnika, pa će u njemu u špici sezone raditi preko 300 zaposlenika. Razlog udvostručenju radne snage je otvaranje novog hotela "Olympia Sky" s pet zvjezdica, koji se prostire na deset katova s 400 kreveta. Na njemu se radovi privode kraju i bit će spreman za prihvat gostiju do početka lipnja.

– Da bismo što spremnije i kvalitetnije dočekali sezonu, kontinuirano zapošljavanje i educiranje osoblja provodimo od početka godine. Oslanjamo se na kvalitetan radni kadar s područja Šibensko-kninske županije, a privlačimo ih time da im nudimo ugovore o cjelogodišnjem radu i dodatna nagrađivanja za kvalitetno obavljen posao. I ovom prilikom pozivam sve mlade konobare i kuhare s našeg područja da nam se pridruže i započnu svoju profesionalnu karijeru u hotelu visoke kategorije. Svi su oni dobrodošli – kazao je Darko Bastić, direktor "Olympije".

Nešto je drugačija situacija u drugom vodičkom turističkom kompleksu – hotelu "Punta". U njemu je 26 stalnih radnika, a u sezoni imaju potrebe za još osamdesetak.
– Više od dvije trećine radnika su nam sezonci. Naša je sreća što je većina naših stalnih sezonaca zadovoljna uvjetima rada koje im nudimo. No, time ne popunjavamo sve potrebe za djelatnicima, tako da nam trenutno nedostaje još dvadesetak sezonaca – kaže Damir Varošanec, direktor hotela "Punta".

On ističe kako pri oglašavanju kod područnog HZZO-a nije bilo uspjeha, pa su radna mjesta oglašavali na području cijele Hrvatske, ali i BiH.
– Kod zapošljavanja djelatnika iz unutrašnjosti Hrvatske imamo problem jer za njih nemamo smještajnih kapaciteta, a smještaj u vlastitom aranžmanu za njih je neisplativ. Ipak, pokušat ćemo preurediti dio objekata u smještajne jedinice za 15-ak radnika izvan naše županije. Inače, hotelska zanimanja postaju deficitarna, i to ne samo sobarica, servirki i pomoćnih radnika u kuhinji, nego i ona zanimanja koja zahtijevaju veću stručnu naobrazbu, od kuhara, školovanih konobara, recepcionara pa do kućnih majstora – zaključio je Damir Varošanec.

Izvor: sibenski.slobodnadalmacija.hr

Više informacija

Pročitano 4036 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.