Petak, 13 Svibanj 2022 17:17

Zamke prelaska na Euro: Ako netko želi promjeniti vše od 105 tisuća kuna i ne može objasniti odakle mu novac, država će mu uzeti i dvije trećine iznosa

Zamke prelaska na Euro: Ako netko želi promjeniti vše od 105 tisuća kuna i ne može objasniti odakle mu novac, država će mu uzeti i dvije trećine iznosa Pixabay

Hrvatski sabor danas je većinom glasova usvojio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Za taj zakon glasovalo je 117 zastupnika, 13 je bilo protiv, a jedan suzdržan.
Euro bi službenom valutom u Hrvatskoj trebao postati od 1. siječnja iduće godine, a prije nego u potpunosti zamijeni kunu, od 5. rujna cijene bi se iskazivale dualno, u kunama i eurima.

Dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu iduću godinu, pa bi cijene i tijekom 2023. trebale biti istaknute u obje valute.

Tijekom cijele 2023. građani neće imati trošak kod zamjene gotovog novca kune u euro, a to će moći činiti u bankama, Hrvatskoj pošti i Fini.

Također, i nakon isteka tog roka, dakle neograničeno, građani će moći u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) besplatno mijenjati novčanice kune za euro.

RTL donosi priču o zamjeni kuna u euro i načinima provedbe

Sav taj novac prelaskom na euro morat će proći kroz sustav, pa će građani posebnom odjelu Porezne uprave morati objašnjavati njegovo porijeklo, odnosno kako su ga stekli.

Izvršni direktor Sektora za gotov novac Hrvatske narodne banke Tihomir Mavriček kaže: 'Ako građani imaju podlogu, odnosno dokaze kako su došli do tih novaca, neće biti nikakvih problema. Tako da sve institucije koje će to raditi, a to su banke, pošta i FINA, morat će postupiti sukladno važećoj regulativi koja uređuje sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma.'

Drugim riječima, koliko svojim radom zaradite, toliko biste otprilike trebali i imati. Nerazmjer između imovine i prihoda za iznose veće od 105.000 kuna prijavljivat će i banke.

Porezni savjetnik Ivan Čevizović kaže: 'Teoretski, ako bi danas otišli u banku i položili 50 tisuća kuna, sutra 50.000 i za dva dana opet 50.000, to bi mogli promatrati na agregatnoj razini. Kad je premašen iznos od 105.000 kuna i tad je potrebno provoditi dubinsku analizu.'

Utvrdi li Porezna da imate, primjerice, 100 tisuća kuna koje ne možete opravdati, država će vam uzeti više od dvije trećine toga iznosa.

Čevizović dalje objašnjava: 'Od tih 100 tisuća kuna, obračunat će se 60 posto poreza na dohodak. Na to će se obračunati i prirez. Ovisno o tome gdje je vaše prebivalište – ako je u Zagrebu to je 18 posto na tih 60 tisuća, pa će to biti dodatnih 10 tisuća kuna poreza. Dakle, morat ćete platiti oko 70 tisuća kuna na ime poreza, a onih 30 će ostati vama.'

Pogleda li se prosjek, ispada da je svaki stanovnik Hrvatske mjesečno uštedio više od 4500 kuna. No štednja danas, uvjeravaju stručnjaci, i nema nekog smisla.
Ekonomski stručnjak i profesor na Visokom učilištu Effectus Mladen Vedriš kaže: 'Niti izdaleka nije dobro kada štedni ulozi gube vrijednost, jer štednja jednih kredit je vrlo često, ne samo za stanovanje, nego i investicije i ulaganje za druge. U ovom času su to negativni prinosi - ako štedite gubite. Ali naravno, isto je i pitanje što je alternativa.'

Pa alternativu mnogi vide ulaganjem u nekretnine, ili u kupnji zlata – jer novac, bio na računu ili u čarapi zbog inflacije vrijedi sve manje.

Pročitano 3958 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.